Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Harry Geels, 24 sep 2018 11:15

Dividend heeft de wind weer in de zeilen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Achttien maanden lang werd het geduld van dividendbeleggers op de proef gesteld. Van februari 2017 tot en met juni 2018 gingen de dividend-ETF’s per saldo zijwaarts. De laatste maanden is er een sterk herstel, met dank aan de sectoren voeding en healthcare.

Soms moet een belegger gewoon geduld hebben. Gedurende een groot gedeelte van vorig jaar en de eerste helft van dit jaar kwamen dividendaandelen niet van hun plaats. In de eerste zes maanden van 2018 daalde de MSCI World High Dividend Index zelfs iets, terwijl de MSCI World over die periode ruim 3% steeg. Dividendbeleggers mochten zich het laatste anderhalve jaar nog gelukkig prijzen: dankzij de goede prestaties van de energiesector, traditioneel een belangrijke sector voor dividendbeleggers, is de schade nog beperkt gebleven.

Sinds 1 juli is het anders. Ineens boeken dividendaandelen een (kleine) outperformance op ‘gewone’ aandelen. Er lijkt een omslag in de markt te hebben plaatsgevonden. De onrust over een aantal opkomende markten, zoals Argentinië, Brazilië en Turkije en de mogelijk verder escalerende handelsoorlog tussen de China en de VS heeft beleggers weer wat realiteitszin bijgebracht. Ze kijken weer naar defensievere sectoren en fundamentele ratio’s als dividend en minder naar spectaculaire groeiverhalen.

Stagnatie rentestijging

Wat de laatste maanden dividendbeleggers ook heeft geholpen, is de stagnatie in de rentestijging. Van de zomer van 2017 tot en met mei dit jaar maakte de Amerikaanse rente een sprong van 2% naar boven de 3%. Dit deed dividendaandelen pijn omdat deze aandelen door veel beleggers gebruikt worden als alternatief voor obligaties. Dividenden en coupons zijn in zekere zin vergelijkbaar. Dividendaandelen worden daarom net als obligaties verondersteld rentegevoelig te zijn. Een stijgende rente doet dividendaandelen vaak net zoveel pijn als obligaties.

Overigens waren dividendaandelen niet de enige aandelen die het lastig hadden tot aan de zomer. De markt is na het aantreden van Donald Trump als president vooral gefocust geweest op groeiaandelen, ofwel op aandelen die het meest zouden profiteren van de groei en deregulering die Trump in zijn beleid omarmt. Ook waarde- en low volatility-aandelen, met dividend vergelijkbare aandelensegmenten, hadden het lange tijd lastig. Maar ook deze aandelen beginnen weer op te krabbelen. De Vanguard Value ETF heeft bijvoorbeeld dit jaar, vooral de laatste maanden, een instroom gekend van $5mrd, waarmee deze ETF in de top-10 staat van snelst groeiende aandelen-ETF’s dit jaar.

Aandeel%Holding
Johnson & Johnson1,74Healthcare
Exxon Mobil Corp1,69Energy
Wells Fargo & Co1,23Financial Services
Nestle SA1,22Consumer Defensive
Chevron Corp1,18Energy
AT&T Inc1,14Communication Services
Pfizer Inc1,13Healthcare
Intel Corp1,10Technology
Verizon Communications Inc1,05Communication Services
Cisco Systems Inc1,00Technology

Valkuil

Het is de bekende les van beleggen: vasthouden aan het plan. Als het een tijdje tegenzit, hebben veel beleggers de neiging in de grootste valkuil van beleggen te vallen, namelijk het steeds weer switchen van strategie. Dat switchen vindt dan vaak plaats op het ongunstigste moment, namelijk als beleggers de pijn van de underperformance niet meer kunnen verdragen.

Dividendbeleggen is echter een bewezen strategie. Daaraan vasthouden, ook als het tijdelijk tegenzit, levert op de lange termijn meer op dan beleggen in gewone aandelen, zo heeft zowel de wetenschap als de praktijk aangetoond. De wetenschap spreekt van het dividendeffect: op langere termijn levert het beleggen in aandelen die vallen in de top-10% met hoogste dividendrendementen meer op dan de aandelen die behoren tot de 10% van laagste dividendrendementen. Dit effect wordt verklaard uit het fenomeen dat beleggers vooral aandacht hebben voor aandelen van bedrijven die sterk groeien of veel nieuwe potentieel interessante producten maken. Deze aandelen zijn daardoor structureel overgewaardeerd waardoor het toekomstig rendement altijd tegenvalt. Saaie aandelen van sectoren waarin groei minder snel plaatsvindt (zoals Energie, Healthcare en Voeding) of per definitie minder innoveren (zoals Nutsbedrijven) zijn door desinteresse van beleggers juist ondergewaardeerd.

In de grafiek is te zien dat de MSCI World High Dividend Index op de lange termijn een duidelijke outperformance laat zien versus de gewone MSCI World. Uit onderzoek van Ned Davis Research over de periode januari 1972 tot en met december 2014 kwam naar voren dat aandelen die geen dividend betalen gemiddeld 2,68% per jaar rendement maken, terwijl alle dividendbetalende aandelen gemiddeld op 9,55% per jaar uitkwamen. Er zit verder een verschil tussen aandelen die hun dividend gelijk houden en die hun dividend ieder jaar laten groeien. De aandelen die hun dividend stabiel houden, stegen over de bovengenoemde periode 7,85% per jaar en aandelen die hun dividend laten groeien of met dividend betalen zijn begonnen, maakten 10,37% per jaar.

Nieuw onderzoek toont nog andere interessante verschillen aan. Zo blijken kwaliteitsaandelen die hun dividend laten groeien nog beter te presteren. Verder liet JP Morgan zien dat dividendgroeiers die een relatief hoge kredietrating of relatief lage pay-outratio (gedeelte van de winst dat wordt uitgekeerd als dividend) hebben nog beter presteren dan dividendgroeiers die op basis van deze maatstaven tegengesteld zijn.

Drie groepen

Dit brengt ons bij de crux van het verhaal. Het maakt voor de keuze van de dividend-ETF nogal uit welke dividendstrategie wordt gekozen. In de tabel is te zien dat de resultaten van de diverse wereldwijd beleggende dividend-ETF’s sterk kunnen verschillen. Dit komt omdat ze niet allemaal dezelfde dividendindex volgen en regelmatig een eigen screening, bijvoorbeeld op kwaliteitscriteria, toevoegen.

  Rendement, geannualiseerd, in €  
ETFBlauwtulp-score1 jaar3 jaar5 jaarMaxmgtFeeISIN
UBS ETF DJ Global Select Dividend8,504,70%8,03%0,30%IE00BMP3HG27
First Trust Global Equity Income8,316,38%8,17%0,45%IE00BYTH6121
iShares STOXX Global Sel Div 100 (DE)7,352,70%7,36%8,10%0,30%DE000A0F5UH1
Lyxor SG Global Qual Inc NTR ETF D EUR7,331,19%4,57%6,69%0,45%LU0832436512
Vanguard FTSE All-World High Div Yld ETF7,103,76%8,22%8,29%0,29%IE00B8GKDB10
SPDR® S&P Global Div Aristocrats ETF7,005,87%7,37%8,54%0,45%IE00B9CQXS71
X Stoxx Global Select Div 100 Swap ETF6,382,79%7,41%8,08%0,40%LU0292096186

Grofweg zijn er drie groepen: ETF’s die zich richten op de hogere dividendrendementsegmenten, dividendgroeiers en dividendkwaliteit. De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (zie ook kader) is een voorbeeld van een ETF die zich puur richt op de aandelen met het hoogste dividendrendement. De X Stoxx Global Select Dividend 100 Swap ETF doet dat ook maar gebruikt een filter. Alleen bedrijven die over de afgelopen vijf jaar het dividend stabiel hebben gehouden of laten groeien worden in de index opgenomen; ze moeten ook minimaal vier van de laatste vijf jaar dividend hebben betaald. Tevens moet de pay-outratio tussen de 0 en 60% liggen.

VIJF SELECTIECRITERIA VOOR DIVIDEND-ETF’S

Bepaal de allocatie
Maak eerst weloverwogen de keuze of dividendaandelen een onderdeel zijn van de aandelenportefeuille, bijvoorbeeld als aanvulling op inkomen.

Denk aan de rentegevoeligheid
Een 100%-dividendaandelen­allocatie naast obligaties geeft een grote rentegevoeligheid van de totale portefeuille.

Kies een dividendstragie
Er zijn grofweg drie soorten dividend-ETF’s: de hoogste dividenden, dividendgroeiers en dividendkwaliteit. Theoretisch zijn de laatste twee strategieën te verkiezen.

Houd vast aan de strategie
Dividendaandelen kunnen anders bewegen. Wie niet een tijdelijke underperformance kan verdragen, kan er beter niet aan beginnen.

Kies de juiste ETF
Let bij de keuze tot slot op zaken als kosten, ‘tracking error’ en omvang.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF
De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF volgt een index die de aandelen met het hoogste dividendrendement selecteert, waarbij vastgoedaandelen en investeringsmaatschappijen worden uitgesloten. De aandelen met het hoogste dividendrendement worden vervolgens op basis van beurswaarde gewogen, dus de grootste aandelen krijgen het grootste gewicht. De FTSE All-World High Dividend Yield kent zo’n 1200 aandelen en is daarmee een van de meest gespreide dividendindices. . Tweemaal per jaar (in maart en september) wordt de index geherbalanceerd. De grootste landenwegingen zijn de VS (tussen 30-35%), het VK (10-13%) en Japan (5-8%). Ook opkomende economieën maken deel uit van de index (9-12%). Financials (20-25%), Voeding (12-15%), Healthcare (10-12%), Energy en Industrials (beide 8-10%) zijn de grootste sectoren in de index. Morningstar heeft de ETF recent een adviesverhoging gegeven: van neutraal naar brons. Belangrijkste argument: de laagste kosten in de categorie van wereldwijd beleggende dividend-ETF’s, alsmede de grote omvang en de kwaliteit van de portefeuille-optimalisatie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!