Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Hein Praats, 20 sep 2018 11:00

Draghi’s optimisme kent geen grenzen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De Europese Centrale Bank (ECB) stelde eind vorige week haar groeiraming voor de eurozone neerwaarts bij. Voorzitter Draghi sprak echter vooral over loongroei en inflatie. Hoewel het einde van QE in zicht is, blijft de rente voorlopig onveranderd. Dat is goed nieuws voor aandelenbeleggers.

Bij zijn persconferentie van vorige week donderdag was ECB-voorzitter Mario Draghi bijzonder goed geluimd. Hoewel de vooruitzichten voor groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone negatief werden bijgesteld, benadrukte Draghi juist hoe solide die groei nog altijd is. De groeiraming voor dit jaar daalde van 2,0 naar 1,9% en werd voor 2019 verlaagd van 1,9 naar 1,8%. Net als Draghi negeerde ook de markt deze verlaagde groeiprognose. In plaats daarvan richtte men zich vooral op verhoogde inflatieverwachtingen.

Lonen stijgen

Van te voren werd gevreesd dat ook deze zouden worden verlaagd. Een langzamer groeiende economie leidt nu eenmaal over het algemeen tot een daling van de prijsdruk. De inflatieraming van de ECB van jaarlijks 1,7% voor de komende drie jaar bleef echter van kracht. In een toelichting zei Draghi dat de onderliggende inflatie-indicatoren over het algemeen weliswaar gematigd blijven, maar dat de stijgende binnenlandse kostendruk in combinatie met een hoge bezettingsgraad en een krappe arbeidsmarkt loongroei stimuleert. De loonstijging in de eurozone van 2,2% dit jaar – tegen 1,5% in 2017 – lijkt zijn woorden te onderstrepen.

Ondersteund door de monetaire beleidsmaatregelen van de ECB, de aanhoudende economische expansie en de stijgende loongroei zal de onderliggende inflatie geleidelijk toenemen, aldus Draghi. Op onverwacht scherpe toon benadrukte hij het toenemend vertrouwen dat het ECB-inflatiedoel van 2% gehaald wordt.

Draghi onderstreepte in zijn betoog telkens weer hoe sterk en breed gedragen de economische groei nog altijd is in de eurozone. Hiermee bagatelliseerde hij zijn eerder dit jaar geuite zorgen over economische groeivertraging. Ook angst dat de eurozone besmet wordt door de onrust in opkomende markten, wuifde de ECB-president weg. Hij verklaarde dat dergelijke risico’s meestal het grootst zijn voor de economieën die toch al de zwakste fundamentals hebben. Draghi leek ook in een te goed humeur om over de handelsoorlog uit te wijden. Hij liet het bij een summiere opmerking over protectionisme als de grootste risicofactor voor de eurozone.

Niet laten afleiden

Als reactie op het positivisme van Draghi maakte de euro een sprong tegen de dollar, richting 1,17. Dat werd verder gestimuleerd doordat de ECB-leider ook vanuit Italië weinig besmetting vreest. Draghi: ‘De Italiaanse regering heeft tot op heden steeds gezegd alle budgettaire vereisten van de EU te zullen respecteren.’ Op weg naar beleidsnormalisatie laat hij zich dus ook door populistische perikelen in zijn thuisland niet afleiden.

De ECB besloot vorige week dan ook om, zoals gepland, vanaf oktober haar obligatieopkoopprogramma (weer) te halveren. Het gaat nu van €30 mrd per maand naar €15 mrd. Ook blijven de plannen ongewijzigd om eind dit jaar te stoppen met het opkoopprogramma. Wel zal de ECB de opbrengsten van aflopende obligaties tot nader order blijven herinvesteren. Daardoor zal de in totaal circa €2,5 bln aan obligaties die de ECB de afgelopen jaren heeft opgekocht, voorlopig op de balans blijven staan.

Omdat de rente naar verwachting pas op zijn vroegst in het najaar van 2019 zal worden verhoogd, blijft het monetaire beleid in Europa de komende tijd nog erg ruim. In aanloop daar naartoe zal er al wel opwaartse druk op de rente ontstaan, maar dat zal het meest voelbaar zijn in de obligatiemarkten. Het ECB-beleid blijft door de bank genomen gunstig voor de aandelenmarkten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!