Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 20 sep 2018 12:30

Flop van de week: Ahold Delhaize

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Op 23 juni 2017 gaf ik een verkoopadvies voor Ahold Delhaize. Dat leek aanvankelijk een goede tip, want eind augustus stond het aandeel op -12%. Daarna hebben de beleggers echter de onzekerheid van zich afgeschud en is de aandelenkoers gaan stijgen. Ik heb het verkoopadvies echter nog verschillende malen herhaald. Dat deed ik ook op 15 september vorig jaar. Een jaar later resteert er daarom een weinig succesvol advies.

Afgelopen week ging er plotseling ruim 4% van de koers van Ahold Delhaize af na een verkoopadvies van UBS. Deze bank ziet het somber in op de voor het supermarktconcern verreweg belangrijkste markt, de VS. Ahold Delhaize groeit er slechts beperkt, als gevolg van grote concurrentie. Walmart heeft zich hersteld, de Duitse prijsconcurrenten Lidl en Aldi zijn in opkomst en ook Amazon begeeft zich op de markt met online aanbod van supermarktproducten – iets waarop Walmart weer heeft gereageerd met extra inspanningen op het gebied van e-commerce. Online is Ahold Delhaize, ondanks een jarenlange aanwezigheid met Peapod, nog maar beperkt actief. Precies deze argumenten van UBS waren in juni 2017 aanleiding voor mij om het verkoopadvies te geven.

Positieve kanten van Ahold Delhaize

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Het bedrijf profiteert in de VS nog steeds van de voordelen van de fusie tussen Ahold en Delhaize. De kostenvoordelen vormen een financieringsbron voor de grote uitgaven die nodig zijn om de ketenformules aantrekkelijk te houden en om de prijzen in de concurrentiestrijd te kunnen blijven verlagen. Het operationeel resultaat was allesbehalve slecht, vooral buiten de VS. Die markt blijft echter wel cruciaal, die het forse omzetaandeel.

In 2019 kan Ahold Delhaize nog blijven profiteren van de kostenreducties. En vreemd genoeg is het uitblijvende succes bij de online verkopen – het gaat om 2% van de VS-omzet van het bedrijf – zelfs als een voordeel te zien. Online verkopen zijn verliesgevend en het bedrijf kan met een marktaandeel van slechts 2% weinig terrein verliezen aan Amazon en Walmart. Om deze twee redenen heb ik op 8 augustus het advies verhoogd naar ‘kopen’. Daarbij blijft het van groot belang dat Ahold concurrerend weet te blijven op het gebied van winkelverkopen, tegen de online trend in. Als dat niet lukt, dan wordt het advies toch weer ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!