Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 19 sep 2018 11:15

Offensieve portefeuille nieuwe stijl is een succes

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen

De offensieve portefeuille is anderhalve maand geleden ingrijpend verbouwd. Wat is daarvan het effect tot dusver?

Enkele weken na de grote verschuivingen in de offensieve portefeuille is het goed om naar de eerste resultaten te kijken. Op 31 juli, de laatste keer dat wij over de oude portefeuille rapporteerden, stond er een rendement over 2018 van -0,67%. Op 18 september was dat met de nieuwe portefeuille +0,58%. Het gaat dus vooruit.

De oorzaak voor deze beperkte stijging kan worden gevonden in de algehele ontwikkeling van de aandelenmarkten. De AEX-index daalde na 31 juli met 5,4%, de Eurostoxx50 met 4,7%. Vanuit de VS was er wel steun. De S&P500 steeg in euro’s gemeten met 3,5% en de Dow Jones Industrial Index met +3,7%.

Aalberts zonder reden onderuit

De slechte gang van zaken in Nederland en Europa werd goed zichtbaar bij Aalberts. Op 31 juli stond het aandeel op een rendement van -8,7%. Met de slotkoers van 18 september was dat -14,3%. Dat is des te opmerkelijker omdat er weinig aan de hand is met het bedrijf. Hetzelfde geldt voor Randstad, dat niettemin het rendement over 2018 zag dalen van +9,4% naar +3,6%. Ook twee Europese nieuwkomers in de portefeuille, Kering en LVMH, kenden koersdaling uit vrees dat de handelsoorlog tot minder toerisme leidt.

Gelukkig waren er meer plussen dan minnen. Zo zette Activision Blizzard +11,0% neer door een nieuwe, succesvolle game. Ook Adidas presteerde door goede cijfers prima (van +14,5% naar +27,2%. Al met al is de situatie veelbelovend, zeker als de sectoren luxegoederen, sociale media en technologie weer gaan presteren (zie kader).

Groeisectoren laten het even afweten
Vorige week meldden wij al dat Amerikaanse technologie-aandelen het moeilijk hebben. Vrees voor de gevolgen van de handelsoorlog leidt tot winstnemingen bij sommige beleggers. Het duidelijkst is dat in chipsector, die met Intel, ASML en Besi in de portefeuille vertegenwoordigd is. De sociale-mediabedrijven staan onder maatschappelijke druk. Amazon daalde sinds 31 juli in de portefeuille van +56,1% naar +40,3%, wat uiteraard nog steeds respectabel is. De luxeconsumptiegoederensector (Kering, LVMH en PVH) daalde nadat uit een cijferpresentatie van PVH werd opgemaakt dat er mogelijk minder omzetgroei komt uit toerisme, wat een belangrijke inkomstenbron is voor deze bedrijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!