Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ralph Wessels, 19 sep 2018 11:50

Column: wie is er bang voor de inverse rentecurve?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De laatste tijd zien we in de media grote koppen over de steeds vlakker wordende rentecurve in de VS. Met de verwachte renteverhogingen van de Fed in het vooruitzicht, kan hierdoor de rentecurve weleens geïnverteerd of omgekeerd raken.

Normaal gesproken is de rentecurve oplopend, wat betekent dat de lange rente hoger is dan de korte rente. De korte rente wordt bepaald door centrale-bankbeleid, de lange rente weerspiegelt marktverwachtingen omtrent inflatie en economische groei. Wordt de rentecurve vlakker, dan neemt het verschil tussen lange rente en korte rente af. Als de curve geïnverteerd raakt, komt de korte rente boven de lange uit. Dat duidt op een aanstaande recessie. Dit geldt weliswaar niet altijd, maar aan de laatste zeven recessies ging een inverse rentecurve vooraf.

De angst van de markt voor een geïnverteerde rentecurve is dus begrijpelijk. Maar er zijn ook geluiden dat de rentecurve wordt beïnvloed door het ruime monetaire beleid van centrale banken. De kwantitatieve verruiming zou in die visie vooral de lange rente drukken. Daar wordt weer tegenin gebracht dat de Amerikaanse obligatiemarkt veel te groot is om te worden beïnvloed door het huidige opkoopbeleid van de Europese Centrale Bank en de Bank of Japan.

Echter, ook in het verleden zijn er altijd meerdere krachten van invloed geweest op de rentecurve. Per saldo is een omgekeerde rentecurve gewoon een behoorlijk betrouwbare indicator van een aankomende recessie.

Ophef is overtrokken

Desondanks is alle ophef nogal overtrokken. Het verschil tussen de driemaands- en tienjaarsrente bedraagt momenteel 0,86%. De markt gaat uit van drie à vier renteverhogingen van de Fed tot en met 2019. Dit betekent dat medio 2019 het gat gedicht kan zijn en de rentecurve dan omkeert.

Uit onderzoek weten we dat het na het omkeren van de rentecurve gemiddeld vier à vijf kwartalen duurt voordat er sprake is van een recessie. Dan zitten we dus in de zomer van 2020. Over het algemeen loopt de beurs zes tot negen maanden voor op de economie. Dit houdt in dat de top van de markt pas ergens eind 2019 wordt bereikt.

Wat mij betreft is het op dit moment dan ook veel te vroeg om te spreken over de top van de markt en daar je beleggingsportefeuille op in te richten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!