Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Advies Hein Praats, 19 sep 2018 10:58

BP onderscheidt zich van concurrenten

0 0 Leestijd ongeveer

De opgelopen olieprijs dient als goede steun voor bedrijven in de olie- en gasindustrie. Uit het rijtje buitenlandse oliegiganten BP, Exxon Mobil en Total, springt BP er positief uit. Reden voor een adviesverhoging.

De prijs van een vat Brent-olie ligt momenteel rond $78,50. Dat is ruim 35% hoger dan de $58 van een jaar geleden. Volgens de Britse investeringsbank HSBC is door een gebrek aan wereldwijde productiecapaciteit de kans zelfs aanwezig dat de prijs richting $100 gaat. Goed nieuws voor bedrijven die actief zijn in de olie- en gasindustrie. Dat er echter belangrijke verschillen zijn tussen de oliebedrijven, wordt duidelijk als we drie buitenlandse oliereuzen nader bekijken.

Exxon Mobil

De resultaten van Exxon in het tweede kwartaal kenmerkten zich vooral door onderhouds- en operationele problemen. De zogeheten downtime (stilstand) die werd veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden in Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Frankrijk en vooral Canada, woog op de winst van het Amerikaanse oliebedrijf. Dit leidde tot teleurstelling onder beleggers omdat de winst per aandeel lager uitpakte dan verwacht (zie kader). Niettemin handhaaf ik het houdadvies.

Exxon Mobil beneden verwachting
De winst per aandeel van Exxon Mobil kwam in het tweede kwartaal 27% lager uit dan de consensus. In een toelichting meldde de Amerikaanse oliereus dat dit vooral kwam door een tijdelijke stilstand in de productie die werd veroorzaakt door onderhoudswerkzaamheden. Daardoor daalde tevens de totale olie- en gasproductie met 7%, naar een equivalent van 3,6 miljoen vaten per dag. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2017 steeg de nettowinst wel met 18%, naar $4 mrd op jaarbasis. De totale omzet van $73,5 mrd overtrof de verwachting met ruim 1%. Vorig jaar was de omzet nog $58 mrd. Ook werd het dividend in het tweede kwartaal weer verhoogd, naar $0,75 per aandeel. Al 34 jaar op rij slaagt Exxon Mobil erin het dividend te verhogen.


Total

Het Franse olie- en gasbedrijf Total rapporteerde over het tweede kwartaal ook een onverwacht lage winst per aandeel van $1,31. Daarmee werd de consensusschatting van $1,50 met ruim 12% gemist. De omzet steeg van $49,6 mrd in het eerste kwartaal naar $52,5 mrd in het tweede. Ook kwam het dividend met $0,7442 hoger uit dan het vorige kwartaaldividend van $0,73. De verbetering in de operationele vrije kasstroom geeft hoop dat Total daarnaast grip begint te krijgen op de operationele kosten. Het houdadvies blijft gehandhaafd.

BP

Het Britse BP liet zeer sterke tweedekwartaalresultaten zien. De onderliggende winst viel met $2,8 mrd vier keer hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. BP’s onderliggende kasstroom van $12,4 mrd in de eerste zes maanden lag boven het bedrag dat het oliebedrijf kwijt was aan organische investeringsuitgaven en dividend samen.

De eind juli aangekondigde overname van de schalievelden van BHP Billiton ter waarde van $10,5 mrd toont de moed die het bedrijf weer heeft om te investeren na jaren van terughoudendheid. Die werd vooral ingegeven door de (financiële) nasleep van de olieramp in het Macondo-veld in de Golf van Mexico in 2010.

Het dividend voor het eerst in vier jaar verhoogd: het tweedekwartaaldividend nam met 2,5% toe. Met de Macondo-nachtmerrie zo goed als voorbij, komt het investeringsvertrouwen terug en profiteren aandeelhouders weer mee van het positieve groeimomentum van BP. Daarom verhoog ik mijn advies van ‘houden’ naar ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!