Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Advies Hein Praats, 17 sep 2018 15:36

Fugro krijgt weer kleur op z’n wangen

0 0 Leestijd ongeveer

Fugro is aan de beterende hand. De orderportefeuille trekt aan en de omzet neemt toe. Daarnaast biedt de opgelopen olieprijs steun en groeit de markt voor windparken. De schuldratio blijft echter een punt van aandacht.

Het heeft Fugro de afgelopen jaren bepaald niet meegezeten. Door een kelderende olieprijs bezuinigden oliebedrijven fors op hun investeringen met als gevolg een slinkende orderportefeuille van Fugro. Met desinversteringen, herstructureringen en het ontslag van in totaal meer dan 3000 medewerkers probeerde de bodemonderzoeker het hoofd boven water te houden. Fugro werd echter steeds vaker als overnameprooi betiteld en wist zich met grote moeite Boskalis van het lijf te houden.

Nieuwe ceo

Nadat olie in 2016 de weg omhoog al had hervonden, lijkt met lichte vertraging nu ook Fugro voorzichtig uit het dal te klimmen. Wellicht gaf de in april dit jaar aangetreden ceo Øystein Løseth daartoe symbolisch de eerste aanzet. Op de dag in oktober 2017 waarop Fugro zijn aanstelling bekend maakte, steeg de koers van het aandeel prompt 5%. De nu 60-jarige Noor wordt geacht met zijn ervaring in de veranderende energiemarkten – hij was eerder de topman van het Nederlandse Nuon, het Zweedse Vattenfall en voorzitter van de RvC  van het Noorse Statoil – bij te dragen aan Fugro’s groei. Die moet gestalte krijgen door zowel uitbreiding van de olie- en gasactiviteiten als door exploitatie van nieuwe energiebronnen.

Halfjaarcijfers

Dat laatste lijkt aardig te lukken. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers, begin augustus, meldde Fugro in de offshore windmarkt te profiteren van grote projecten in de Noordzee, de Verenigde Staten en Azië. Dankzij onder meer sterke groei in deze alternatieve-energiemarkt nam de omzetgroei in het tweede kwartaal dan ook substantieel toe, aldus Løseth. De vergelijkbare groei (gecorrigeerd voor onder meer valuta-effecten en in 2017 gedane desinvesteringen) steeg over het eerste halfjaar met 16,6% en dit resulteerde in een totale omzet van €797 mln. De ebitda kwam uit op €57 mln, een stijging van 22% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Het nettoresultaat verbeterde ook aanzienlijk. Winst werd er nog altijd niet gemaakt, maar het verlies nam af met 58% af en daalde naar €41 mln. De schuldratio (nettoschuld/ebitda) steeg echter: van 2,2 in de eerste helft van 2017 naar 2,5 in het eerste halfjaar van 2018.

‘The big short’

Dat laatste behoeft aandacht van Fugro, vooral met het oog op de bovengrens van 3,0 die in de bankconvenanten is opgenomen. Komt de schuldratio daar boven, dan moet Fugro opnieuw met de banken gaan onderhandelen. Omdat die in dergelijke omstandigheden vaak een toename in het eigen vermogen willen zien, wordt de kans op een aandelenemissie groter. Door verwatering van het belang van aandeelhouders zou dan druk op de koers kunnen ontstaan. In het verleden kwam Fugro al eens dichtbij de grens van 3,0. Tot twee keer toe werd in de afgelopen jaren al een converteerbare obligatie uitgegeven om die ratio te doen dalen.

Dat lijkt in elk geval één belangrijke consequentie te hebben: Fugro is het meest geshorte aandeel op het Beursplein. De totale netto shortpositie ligt momenteel boven de 18%. Het is niet onredelijk om dit deels toe te schrijven aan het afdekken van de blootstelling aan het onderliggende aandeel in de converteerbare obligatie. Beleggers die alleen maar interesse hebben in de obligatieyield, gaan long in de convertible, maar short in het aandeel. Daarnaast zullen er hedgefondsen zijn die wellicht speculeren op een verder koersdaling van het aandeel. Trendvolgers hebben de laatste jaren het gelijk in ieder geval aan hun zijde gehad. De vraag is alleen: hoe lang nog?

Short selling
Vanaf 1 november 2012 gelden in heel Europa regels voor het melden van een shortpositie in een beursgenoteerde onderneming. Shortposities vanaf 0,2% van het geplaatste kapitaal van, in dit geval, Fugro moeten worden gemeld bij de AFM. Meldingen vanaf 0,5% worden openbaar gemaakt via het Register netto shortposities


Positieve ontwikkelingen

Van Fugro’s drie divisies, te weten Marine, Land en Geoscience draagt de eerste veruit het meeste bij aan de resultaten. In de eerste zes maanden steeg de omzet bij Marine op vergelijkbare basis met 26,3%. Dat is grotendeels toe te schrijven aan bovengenoemde groeiende markt voor offshore windmolenparken, in combinatie met herstel in de olie- en gasmarkt. Maar ondanks dat herstel lopen er in de offshore olie- en gasindustrie nog wel diverse contracten die door Fugro tegen bodemprijzen zijn afgesloten toen de olieprijs nog een stuk lager stond. Daarnaast is er volgens Løseth voor de gehele offshore nog steeds sprake van overaanbod, waardoor ‘het prijsklimaat voorlopig uitdagend blijft.’

Kijkend naar Fugro’s orderportefeuille, is er aan nieuwe orders in ieder geval geen gebrek. De portefeuille nam in het eerste halfjaar met 3% toe. Na bekendmaking van de halfjaarcijfers meldde Fugro begin augustus dat het drie opdrachten bij BHP Petroleum had binnengesleept (zie kader). Vervolgens werd ook een opdracht van dochterbedrijf Seabed Geosolutions verlengd. Aan de twee maanden die aanvankelijk stonden voor het zeebodemonderzoek van diverse olie- en gasvelden in het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico, werden nog eens drie maanden vastgeplakt. Na jaren van malaise zijn dit hoopvolle berichten.

Er is weer vraag
Begin augustus, na de presentatie van halfjaarcijfers, maakte Fugro bekend drie contracten te hebben gekregen van BHP Petroleum. De oliedienstverlener zal de olie- en gastak van het Australische mijnbouwbedrijf tot en met mei 2020 ondersteunen bij exploratie- en productieactiviteiten voor de kust van Trinidad & Tobago. Fugro zal vanuit zijn onderzoeksvaartuig voor diep water, de Fugro Searcher, onder meer seismisch bodemonderzoek verrichten en de zeebodem vrij maken van obstakels voor de kust. Ook zullen booroperaties en het uitvoeren van laboratoriumanalyses onderdeel uitmaken van de werkzaamheden.


Conclusie

Het is duidelijk dat Fugro zich als seismisch specialist met specifieke technische kennis goed heeft gepositioneerd in een nichemarkt. Het bedrijf profiteert al van de groei in de offshore windmarkt en door de hogere olieprijs zijn de omstandigheden om (weer) te investeren voor de olie- en gasbedrijven verbeterd. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren blijft afwachten. Daarnaast is de opgelopen schuldratio iets om in de gaten te houden.

In het licht van veranderende marktomstandigheden en langetermijntrends heeft Fugro in november een strategie-update gepland staan. Tijdens de capital market day zal de ceo uit de doeken doen hoe Fugro de prestaties naar een hoger niveau wil tillen.

Misschien wordt dat de grote katalysator voor een verbetering in de aandelenkoers. Tot die tijd houd ik, ceteris paribus, in ieder geval vast aan mijn houdadvies.

Halfjaarcijfers      
H1 2018 H1 2017 verschil
Omzet €797,4 mln 774,3 mln 3%
Ebitda €56,7 mln €46,6 mln 22%
Netto resultaat -€40,5 mln -€96,4 mln 58%
Netto schuld/ebitda 2,5 2,2 14%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!