Updates

Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter, 9 sep 10:00

Diverse analisten zien beleggingskansen in Zweden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen

Op zondag 9 september gaan de Zweden naar de stembus. In de voorlopige peilingen blijft de sociaaldemocratische partij van premier Stefan Löfven de grootste. Net als in veel andere Europese landen, neemt echter ook in Zweden het rechts-populisme toe. 

Zo is er de partij ‘Zweden Democraten’, die zeer uitgesproken is over immigratie. Ook hint de partij op een referendum over het EU-lidmaatschap van Zweden. De partij staat voorlopig tweede in de peilingen. Dat zou betekenen dat de traditionele linkse of centrumrechtse partijblokken geen absolute meerderheid zullen behalen. De Zweedse economie lijkt voor de verkiezingen geen discussiepunt. Deze liet over het eerste halfjaar op jaarbasis een groei zien van 3,3%.

Monex ziet voor het restant van 2018 wel een aantal risico’s. Omdat de Zweedse economie relatief klein en open is, verwachten de analisten dat deze hinder zal ondervinden van het wereldwijd oplaaiende handelsconflict.

Zweedse banken

Ook wijst Monex op de Zweedse woningmarkt, waar de prijzen al enige tijd dalen. AlphaValue wijst erop dat vooral de Zweedse banken Nordea en SEB de afgelopen periode hebben geprofiteerd van de binnenlandse huizenmarkt, wat terug te zien is in de aandelenkoersen. Daarnaast hebben zij als gevolg van de lagere Zweedse kroon meer bedrijfsleningen uitgegeven. De Zweedse huizenmarkt is volgens de analisten echter oververhit geraakt en moet afkoelen. AlphaValue vreest daarbij dat een hogere rente kan leiden tot een bloedbad.

De analisten van Monex verwachten echter geen harde landing voor de Zweedse woningmarkt in de komende maanden. Ze rekenen er wel op dat de Riksbank waarschijnlijk een agressiever monetair beleid zal voeren en de eerste renteverhoging in het eerste kwartaal van 2019 wordt aangekondigd. DWS wijst er daarbij op dat de inflatiedoelstelling van de Zweedse centrale bank van 2% in mei al werd bereikt en sindsdien boven dit niveau is gebleven. Ervan uitgaande dat de inflatie niet terugloopt, ziet DWS geen factoren die een renteverhoging in de weg staan.

Zweedse kroon

Monex denkt dat de politieke onzekerheid en tragere besluitvorming druk kan zetten op de Zweedse kroon. De munt is volgens Monex op dit moment ondergewaardeerd en zal de komende zes maanden sterker worden. DWS is het met Monex eens dat de Zweedse kroon ondergewaardeerd is. Ten opzichte van de euro daalde de munt tussen 2014 en 2017 al met 10%. In 2018 bedraagt de daling tot nu toe nog eens 8%.

DWS verwacht niet dat het tot een referendum zal komen over het EU-lidmaatschap, en denkt dat de politieke spanningen na de verkiezingen afkoelen. De Zweedse kroon zou daarom kunnen terugkeren richting €0,095.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!