Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 6 sep 2018 15:26

Toptip van de Week: OCI

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds ons koopadvies voor OCI een jaar geleden is de koers met circa 75% gestegen. Daarmee behoort OCI tot de beste presterende fondsen op het Beursplein.

Aan het begin van het jaar schreven we nog dat hogere kunstmestprijzen en productievolumes de onderneming een winstexplosie kunnen bezorgen. Dat is al goed terug te zien in de laatste kwartaalcijfers. OCI wist in het tweede kwartaal de omzet met 43% te verhogen naar $792,7 mln, vooral dankzij de ingebruikname van de nieuwe kunstmestfabriek in de VS. De voor bijzondere posten geschoonde ebitda kwam uit op $203,5 mln, tegen $167,4 mln in dezelfde periode van vorig jaar. Onderaan de streep bleef daar slechts $3,2 mln (voor bijzondere posten) van over, tegen $58,6 mln.  Dat kwam voornamelijk door een veel lager valutaresultaat op de uitstaande schulden.

Versnelling winstgroei

OCI rekent vanaf dit jaar op een significante stijging van de ebitda. Vanaf het derde kwartaal lijkt de winstgroei alleen maar te versnellen. Zo zijn de kunstmestprijzen de laatste tijd sterk opgelopen en is inmiddels ook de nieuwe methanolfabriek in de VS operationeel. De methanolmarkt groeit met gemiddeld 5% per jaar, vooral dankzij een sterke vraag in China voor methanol-to-olefins (MTO) fabrieken. Daar wordt methanol omgezet in grondstoffen voor plastic, een goedkoper alternatief voor op aardolie gebaseerde plastic.

Prijzen voor kunstmest liggen bovendien nog 30% onder de niveaus uit 2014 en kunnen verder herstellen door een krappere markt. Nu alle grote uitbreidingsprojecten gereed zijn, zullen de investeringen afnemen en kan de schuld dientengevolge snel dalen. OCI denkt binnen een paar jaar weer terug te kunnen keren naar een investment grade rating, wat tot aanzienlijk lagere rentelasten leidt. Dit zal ook het risicoprofiel ten goede komen en een verdere herwaardering van het aandeel mogelijk maken.

OCI is met een k/w van 14 voor 2019 een stuk lager gewaardeerd dan zijn Amerikaanse concurrent CF Industries (k/w van 27). Hoewel wij ons kunnen voorstellen dat beleggers hun winst veilig willen stellen, is er volgens ons nog voldoende opwaarts potentieel om het koopadvies te handhaven.

De auteur heeft een positie in OCI.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!