Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Hein Praats, 6 sep 2018 09:06

Meeliften met de elektrische truck

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

De transitie van rijden op fossiele brandstoffen naar elektrisch vervoer is in volle gang. Naast overheidsbeleid helpen de snelle technologische ontwikkelingen. De elektrificatie van de transportsector biedt volop beleggingskansen.

De zeespiegel is in de vorige eeuw gemiddeld met zo’n 17 cm gestegen. Vooral de laatste decennia in groeiend tempo. Steeds vaker teisteren hevige orkanen kustgebieden, woeden bosbranden door enorme droogte of treden rivieren door extreme neerslag buiten hun oevers. Vervuiling van de atmosfeer en opwarming van de aarde leiden in toenemende mate tot grote natuurrampen.

Emissievrij

Vervoer is verantwoordelijk voor een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, waardoor overal ter wereld de regels worden aangescherpt om de verontreiniging te bestrijden. Zo wordt de weg letterlijk steeds meer vrijgemaakt voor emissievrije, elektrische voertuigen (EV’s).
Naast striktere regelgeving voeren overheden tevens een stimulerend beleid. Door middel van subsidies, belastingen en investeringen wordt getracht de transformatie naar door batterijen aangedreven transport te bespoedigen. In Israël krijgen kopers van EV’s bijvoorbeeld al zó’n substantieel belastingvoordeel dat het economische rendabeler is om een elektrische auto aan te schaffen dan een wagen op benzine, diesel of gas. Ook in China – berucht om zijn door smog verstikte steden – wordt de EV-markt zwaar gesubsidieerd door de overheid. En waar in Frankrijk en Engeland vanaf 2040 uitsluitend elektrische auto’s de weg op mogen, trekt Noorwegen die grens al in 2025.

Stroomgeleiding

De elektrificatie in de transportsector wordt enorm geholpen door de technologische vooruitgang. Halfgeleiders – die onderdeel vormen van de regeleenheid in een elektrische auto om de energiestroom van de batterij naar de motor te regelen – worden steeds sneller en energie-efficiënter. Ook de vorderingen die op het gebied van de batterijen zelf worden geboekt zijn groot; de batterijduur wordt steeds langer, waardoor reisafstanden worden vergroot, en de oplaadtijden steeds korter, waardoor wachttijden worden gereduceerd.

De verwachting is dat in 2030 een derde van de nieuw verkochte auto’s elektrisch zal zijn. De EV-markt zal daarbij naar schatting jaarlijks met 30% groeien en zal tegen die tijd een totale omvang hebben van $1,4 bln. Deze ontwikkelingen dragen niet alleen bij aan een schoner milieu, maar bieden tevens aantrekkelijke beleggingskansen in de gehele EV-waardeketen.

Het zijn namelijk niet alleen de fabrikanten van elektrische auto’s die profiteren van de elektrificatietrend in de transportsector. Ook toeleveranciers, zoals producenten van batterijen en lichtgewicht automaterialen, bieden beleggers volop mogelijkheden. Net als technologiebedrijven die betrokken zijn bij activiteiten die de EV-industrie ondersteunen, waaronder infrastructuurbedrijven die zogeheten smart-grid-technologieën ontwikkelen of laadpalen produceren en plaatsen.

Verfijning

Door de voortdurende ontwikkeling naar een koolstofarme economie, alsmede de uitbreiding van elektrisch naar autonoom rijden, neemt ook de vraag naar verfijning van de elektrificatie van voertuigen toe. Bedrijven die werken aan de connectiviteit als essentieel onderdeel voor de bediening van elektronische cockpits, zijn eveneens prima gepositioneerd om van de ontwikkelingen in het (autonome) elektrische transport te profiteren. En natuurlijk varen ontwikkelaars en producenten van halfgeleiders wel bij deze elektrische transportrevolutie.

Voor de actieve belegger zijn er dus genoeg aandelen te selecteren uit de EV-waardeketen. Meer passief ingestelde beleggers kunnen kiezen voor een ETF die zich op deze sector richt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!