Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Opinie Erik Jansen, 5 sep 2018 15:34

Mag ik buitenlandse dividendbelasting straks nog verrekenen?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen

Wij krijgen regelmatig de vraag van particuliere beleggers of het recht om buitenlandse dividendbelasting te verrekenen teloor gaat nu het kabinet de Nederlandse dividendbelasting gaat afschaffen.

Ook na de afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting mag de in Nederland wonende particuliere belegger die eigenaar is van (beursgenoteerde) aandelen in box 3 de in het buitenland ingehouden dividendbelasting verrekenen met in Nederland verschuldigde inkomstenbelasting. Deze buitenlandse dividendbelasting kan voor maximaal 15% worden verrekend. De belegger zal echter voor dit inkomensbestanddeel géén verrekening met de verschuldigde box 3 inkomstenbelasting meer kunnen toepassen. Per saldo is méér box 3 inkomstenbelasting verschuldigd. Als de Nederlandse dividendbelasting wordt afgeschaft, mis je namelijk een bedrag aan dividendbelasting dat je op de verschuldigde box 3 inkomstenbelasting in mindering kunt brengen.

Stel, er is €3000 Nederlandse dividendbelasting ingehouden en je bent €5000 box 3 heffing verschuldigd, dan dien je bij de aangifte inkomstenbelasting nog €2000 box 3 heffing te betalen. Als de dividendbelasting wordt afgeschaft, krijg je een rekening van €5000 aan te betalen box 3 heffing. Er is dan géén dividendbelasting meer te verrekenen. Natuurlijk heb je dan ook een hoger bruto = netto dividend. Bij de ontvangst van dit dividend moet je er rekening mee houden dat je nog een (hogere dan in het verleden vóór de afschaffing van de dividendbelasting) rekening aan te betalen box 3 krijgt. Per saldo schiet een Nederlandse belegger niets op met de afschaffing van de Nederlandse dividendbelasting.

Fiscale beleggingsinstellingen

Een ander aandachtspunt zijn beleggingen via een zogenoemde fiscale beleggingsinstelling (FBI), waarin al dan niet in vastgoed wordt geïnvesteerd. Aan het recht van deze beleggingsinstellingen om buitenlandse bronheffingen te verrekenen, komt mogelijk een einde. Dat kan een nadelig effect hebben op het rendement op de aandelen in dergelijke beleggingsinstellingen.

Hetzelfde geldt voor fiscale beleggingsinstellingen waarin vastgoed is ondergebracht (Wereldhave, NSI, Vastned) Er zijn concrete kabinetsplannen om een einde te maken aan de FBI-status voor vastgoedlichamen. Op Prinsjesdag weten we hier meer over.

Erik Jansen en Stefan Everts zijn werkzaam bij Innovative Tax in Nijmegen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!