Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 1 sep 2018 09:44

Waarom de donkere luchten boven opkomende landen zullen opklaren

0 0 Leestijd ongeveer

In de eerste jaarhelft waren beleggers wat opkomende landen betreft vooral bezorgd over de stijgende Amerikaanse rentevoeten, de sterkere dollar en de handelsoorlog. De hogere rentevoeten kunnen ertoe leiden dat opkomende landen meer moeten betalen voor externe schulden. Een gevolg hiervan kan zijn dat lokale valuta’s onder druk komen te staan, omdat het afbetalen van schulden die zijn aangegaan in dollars moeilijker wordt.

Franklin Templeton wijst er echter op dat het leeuwendeel van deze uitstaande schulden is uitgedrukt in lokale valuta’s in plaats van in Amerikaanse dollars. Daarnaast is de groei van de Amerikaanse economie vooral te danken aan belastingverlagingen, die gefinancierd worden met tekorten. Op langere termijn zal dit de dollar onder druk zetten.

De bezorgdheid van beleggers over de Amerikaanse handelsheffingen en de gevolgen daarvan voor opkomende landen vindt Franklin Templeton overdreven: de realiteit is dat de handel tussen regionale partners in opkomende landen is toegenomen en dat dit de groei steeds sterker stimuleert.

Reden tot optimisme

De analisten zien redenen om juist optimistisch te zijn over opkomende landen. Allereerst is het bruto binnenlands product sneller gegroeid dan dat van veel ontwikkelde landen. Die trend is al jaren aan de gang en Franklin Templeton verwacht niet dat het tij snel zal keren.

Ten tweede is de cashflowgeneratie van opkomende landen aanzienlijk versneld. In combinatie met een verbeterde kapitaalallocatiediscipline heeft dit geleid tot hogere aandeelhoudersrendementen en afbouw van bedrijfsschulden.

Ook is de winstgroei op peil gebleven. Franklin Templeton rekent er daarbij op dat factoren als technologie en consumptiegedrag, die gericht zijn op het binnenland, op langere termijn belangrijker worden. Ondanks dit goede nieuws zijn de aandelen in opkomende landen nog goedkoper geworden.

De analisten stellen verder vast dat de tekorten op de lopende rekening van veel opkomende landen zijn verbeterd. Gemiddeld genomen is er sprake van een overschot. Volgens hen is daarom een groot deel van de opkomende economieën veel gezonder dan tijdens voorgaande correctiefasen.

Verwachtingen tweede jaarhelft

Franklin Templeton denkt dat de tweede jaarhelft van 2018 voor opkomende landen beter zal zijn door een positiever beleggerssentiment, stijgende consumptiebestedingen door evenementen als Singles Day en Black Friday, en een piek in de Chinese autoverkopen aan het einde van het jaar doordat fabrieken dicht gaan om vervuiling in de winterperiode een halt toe te roepen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!