Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 1 sep 2018 09:19

Nabeurs: Amerikaans-Mexicaans onderonsje

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden

Aan het begin van de week bereikten de VS en Mexico een akkoord waarmee de bestaande afspraken onder het handelsverdrag NAFTA zouden komen te vervallen. Canada werd pas daarna ‘verzocht’ om in te stemmen. Maar het laatste woord is hoe dan ook aan de Amerikaanse Senaat.

Terwijl de Amerikaanse president de Mexicanen eerder nog ‘drugsdealers’ en ‘verkrachters’ noemde, hebben Trump en zijn Mexicaanse ambtsgenoot Enrique Peña Nieto elkaar nu dus gevonden. De bilaterale overeenkomst tussen de twee landen spitst zich vooral toe op nieuwe regels voor de auto-industrie. Er is onder meer afgesproken dat minstens 75% van de auto-onderdelen in een van beide landen moet worden gemaakt. Voorheen was dit 62,5%. Ook  zijn er afspraken gemaakt over het minimumloon voor Mexicaanse werknemers. 40-45% van de auto-onderdelen moet worden gemaakt door werknemers die minimaal $16 per uur verdienen.

‘Incredible deal’

Sceptici zeggen dat deze wijzigingen vooral in het voordeel van de VS uitpakken. Mexico zou er weinig mee lijken te winnen. Los van de vraag of een loonsverhoging überhaupt betaalbaar is voor Mexico, lijkt de deal vooral te zorgen voor meer banen in de VS. Anderen betitelen de door Trump met veel bombarie aangekondigde ‘incredible deal’ als politiek theater om – met het oog op de aanstaande tussentijdse verkiezingen in de VS – zijn achterban tevreden te stellen.

Na bekendmaking van de bilaterale overeenkomst nam de angst onder beleggers af voor escalatie van de handelsoorlog. Beurzen reageerden wereldwijd positief. De Amerikaanse S&P 500 en Nasdaq bereikten zelfs nieuwe records.

Canada aan de zijlijn

Bij het beklinken van de deal was er echter één grote afwezige: de Canadese premier Justin Trudeau. De onderhandelingen met Canada werden pas aansluitend in gang gezet. Op het moment van schrijven is er echter nog geen sprake van een trilaterale deal.

Dat is echter wel waar NAFTA altijd voor stond, het vrijhandelsakkoord dat in 1994 werd ondertekend door de VS, Mexico én Canada. De drie landen verhandelden onderling vorig jaar nog voor $1200 mrd aan goederen en diensten.

Dat Canada aan de zijlijn moest toekijken is opmerkelijk. Het land heeft immers al sinds mensenheugenis een innige band met de VS. Canada is de belangrijkste handelspartner van de VS. Ook is het land een van de weinige grote economieën die meer uit de VS importeren dan ze ernaar exporteren.

Dreigende taal

Daar lijkt Trump echter geen boodschap aan te hebben. Van Mexicaanse kant bleek een eerdere toezegging aan de Canadezen om zonder hen geen aparte deal met de VS te sluiten, achteraf een loze belofte. In feite is Canada uitsluitend naar de onderhandelingstafel gesleept om aan de Amerikaanse eisen te voldoen. Om de druk op zijn noorderburen nog wat verder op te voeren, had Trump gedreigd met importheffingen op Canadese auto’s zonder goedkeuring van de regering-Trudeau voor een nieuw verdrag.

Voor Canada staat er veel op het spel. Driekwart van ’s lands jaarlijkse export is bestemd voor de Amerikaanse markt. Met de handel met de VS zijn zo’n 2,5 miljoen Canadese banen gemoeid. Daarnaast zijn Canadese investering in de Verenigde Staten de laatste jaren enorm toegenomen, vorig jaar alleen al met 19%. Het afketsen van een nieuwe akkoord zou het rendement op die investeringen ernstig kunnen ondermijnen.

Senaat beslist

Het is overigens verre van duidelijk of Trump wel bij machte is om slechts een bilaterale overeenkomst met Mexico te sluiten. Het Amerikaanse Congres verleende de president toestemming om het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord opnieuw te onderhandelen, maar wél in de vorm van het oorspronkelijke drielandenpact. Daarbij moet elke (nieuwe) deal nog altijd worden goedgekeurd in de Senaat. Bronnen dichtbij het Witte Huis zeggen dat die beslissing waarschijnlijk over de tussentijdse verkiezingen van november zal worden getild. Financiële markten zouden dan in ieder geval tot na de zomer de tijd hebben om daarop hun richting te vinden.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!