Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Harriët Verbeek, 1 sep 2018 11:08

10 vragen aan… Coen Bosman

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Bosman (59) noemt zichzelf een actieve en contraire belegger. Hij houdt altijd 10 tot 20% cash aan om kansen te kunnen benutten. Winsten van 70% of meer komen regelmatig voor.

1 Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Beleggen is voor mij een leuke, boeiende en interessante manier om mijn spaarrekening en mijn pensioen aan te vullen. Ik ben in het jaar 2000 begonnen met KPN en dat ging redelijk. Ik vond het een mooie start en raakte besmet met het beleggersvirus.’

2 Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in financiën en beleef veel plezier aan beleggen. Ik ben een actieve en contraire belegger en zoek kansen op in de markt. Tegenwoordig beleg ik in een beperkt aantal aandelen in tegenstelling tot vroeger. Toen bestond mijn portefeuille uit wel dertig fondsen, maar dat is voor een individuele belegger te veel om goed te volgen.’

3 Wat was uw grootste succes?

‘Met Buhrmann, Ordina, Delta Lloyd en Aegon heb ik flinke winsten geboekt, tussen de 80 en 140%. Aegon was bijvoorbeeld gedaald naar €3,50 en dat is een prikkie voor zo’n solide bedrijf. Door de koersstijgingen en het dividend heb ik daar goed aan verdiend.’

4 Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dit waren Imtech, Ballast Nedam en SNS Reaal, met verliezen van 40 tot 80%. Gelukkig verkocht ik de posities voor de grote klap en heb ik mijn verlies genomen. Ook dat hoort bij beleggen.’

5 Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Dat hangt af van de omstandigheden op de financiële markten. Ik volg het nieuws via internet, kijk regelmatig naar RTL Z. Op normale dagen ben ik er zo’n 10 tot 15 minuten mee bezig. Op vrijdag lees ik uitgebreid Beleggers Belangen, heerlijk met een biertje of een kop koffie erbij. Daar haal ik het grootste deel van mijn informatie uit.’

6 Wat is uw strategie?

‘Ik begin met het verzamelen van informatie over een aandeel, zet dat in Excel en maak grafieken. Zo kan ik kansen benutten, zowel op de korte als de lange termijn. De koers van Altice bijvoorbeeld zakte razendsnel, mijn eerste aankoop was op een koers van € 7,50 en bij de splitsing van het bedrijf in Altice NV en Altice USA heb ik bijgekocht. In ruim een maand tijd had ik 70% winst, toen heb ik mijn hele positie verkocht. Het was te risicovol met de grote schuldenlast die Altice heeft. Overigens beleg ik ook voor de wat langere termijn, Ordina en Aegon heb ik al drie jaar in bezit.’

7 Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de analisten van banken, die vaak mooi weer spelen. Neem bijvoorbeeld hun adviezen destijds over World Online van Nina Brink. Door de positieve adviezen zijn veel mensen beduveld. Beleggers Belangen is onafhankelijk en de adviezen in het blad kloppen over het algemeen. ’

8 Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik vind het belangrijk dat beleggers een goed onderbouwde visie hebben. Voorbeelden van mensen die dat hebben zijn de twee presentatoren van RTL Z: Hans de Geus en Durk Veenstra. Ik ben overigens ook trots op mijzelf, vanwege de behaalde winsten en het vermogen dat ik in de loop der jaren heb opgebouwd. Dat heb ik op eigen kracht bereikt.’

9 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘De ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op: Trump zorgt voor veel perikelen, Italië voert een financieel wanbeleid, de Brexit komt eraan en de vluchtelingenproblematiek is nog steeds niet opgelost. Dit zorgt voor ups en downs op de financiële markten. Toch verwacht ik dat de beurs de komende twee jaar nog 10% kan stijgen.’

10 Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Bepaal je eigen strategie, richt een fictieve portefeuille in en volg die een jaar. Als het goed gaat, kun je voorzichtig gaan beginnen op de echte beurs. Het is belangrijk om de juiste informatie te verzamelen en het wereldnieuws te volgen. Houd altijd 10 tot 20% cash achter de hand om je kansen te kunnen benutten. Uiteraard moet je alleen beleggen met geld dat je over hebt. Mijn persoonlijke aandelentip is Kiadis Pharma, een biotech-bedrijf dat bezig is met het ontwikkelen van een medicijn voor leukemiepatiënten die een beenmergoperatie hebben ondergaan. Het onderzoek is nu in de derde fase en de toekomst ziet er positief uit. Het is ook mogelijk dat bijvoorbeeld Johnson & Johnson het bedrijf overneemt.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!