Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Hein Praats, 30 aug 2018 09:42

Gaat Zuid-Afrika Zimbabwe achterna?

0 0 Leestijd ongeveer

De angst onder blanke boeren in Zuid-Afrika om hun grond zonder vergoeding af te moeten staan, lijkt steeds meer voeding te krijgen. Economisch is het land ook niet in al te beste staat. Dit kan het begin zijn van een neergang ‘Zimbabwe-stijl’.

Steeds meer blanke boeren in Zuid-Afrika proberen hun grond in recordtempo te verkopen. Het probleem is alleen dat er geen kopers zijn. Dat komt vooral doordat de regerende partij, het ANC, steeds openlijker haar goedkeuring uitspreekt over landonteigening zonder compensatie. Met zo’n driekwart van de agrarische bedrijven in blanke handen – de groep die maar 8% van de bevolking uitmaakt – zullen dus vooral zij de dupe zijn.

Eerder dit jaar steunde nieuwbakken president Cyril Ramaphosa al een motie om voor deze hervormingen de grondwet te wijzigen. Onlangs pleitte ANC-voorzitter Gwede Mantashe er nog voor dat land boven een bepaalde oppervlaktegrens (zo’n 10.000 hectare) zonder vergoeding moet mogen worden ingenomen. Het ANC liet in een reactie weten dat ‘de plannen voor landhervormingen verband houden met onrechtvaardigheden uit het verleden’.

De broodmand van Afrika

Ooit is het zo ook allemaal begonnen in buurland Zimbabwe, waar alleenheerser Mugabe vanaf eind jaren negentig op exact dezelfde wijze zijn landhervormingsprogramma introduceerde. Onder het motto ‘terugvordering van door kolonialen gestolen grond’ werden alle blanke boeren verjaagd. Terwijl Zimbabwe tot die tijd een bloeiende economie had, een groot voedselexporteur was en vaak de ‘broodmand van Afrika’ werd genoemd, ging het vanaf toen helemaal mis. Door een gebrek aan expertise stortte de agrarische sector volledig in en ontstond er hongersnood. De werkloosheid steeg tot ongekende hoogte, de Zimbabwaanse dollar implodeerde en de inflatie gierde met honderden procenten omhoog. Van het grote verval waarin het land terechtkwam is het niet meer hersteld.

Terug naar Zuid-Afrika, waar naast de onrust over landhervorming ook haperingen in de economie zijn ontstaan. In het eerste kwartaal viel de groei met 0,8% op jaarbasis al tegen. Daarbovenop kampt het land met een aanzienlijk tekort op de lopende rekening, wat in dezelfde periode uitkwam op 4,8% van het bruto binnenlands product (bbp). Daarnaast steeg in het tweede kwartaal de werkloosheid naar 27,2%, vergeleken met 26,7% in de voorgaande periode. In juli dit jaar bereikte de inflatie (5,1% op jaarbasis) zijn hoogste punt sinds september afgelopen jaar.

 

 

Externe factoren

Naast deze interne tegenvallers drukken ook externe factoren het sentiment. Niet alleen in Zuid-Afrika, maar in alle opkomende markten. Dat is begonnen met een aanscherping van het monetaire beleid van de centrale banken in de ontwikkelde wereld. Vooral de renteverhogingen van de Amerikaanse Fed zorgen ervoor dat zogeheten ‘carry trades’ worden afgebouwd.

Beleggers lenen hierbij in een minder renderende valuta (zoals voorheen de dollar) om dat geld vervolgens om te zetten in valuta’s met hogere rentepercentages (uit opkomende landen, zoals de Zuid-Afrikaanse rand). De Turkse crisis heeft vanwege de vrees voor besmettingsgevaar het sentiment nog verder naar beneden gedrukt. En tot slot doet ook de handelsoorlog de opkomende markten geen goed. Daardoor kan in Zuid-Afrika, waar mijnbouw voor 8% aan het bbp bijdraagt, het tekort op de lopende rekening nóg hoger oplopen wanneer – als gevolg van de stijgende importtarieven – de economische groei wereldwijd afneemt en daardoor de vraag naar Zuid-Afrikaanse grondstoffen vermindert.

Al met al geen rooskleurig plaatje voor Zuid-Afrika. Beleggers doen er verstandig aan om de regenboognatie in deze omstandigheden te mijden. Het is te hopen dat de zorgelijke ontwikkelingen aldaar niet voor nog meer besmettingsgevaar in opkomende markten zorgen. Ook wat die aangaan is voorlopig extra voorzichtigheid geboden.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!