Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 29 aug 2018 09:08

Column: vier gevaarlijke woorden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

In de GMO Commodity Index zitten de 33 bekendste grondstoffen, die elk een weging hebben van 3,03%. In de periode 1900 tot 2000 is de GMO Commodity Index met 1,2% (exclusief inflatie) per jaar gedaald. Dit is over de hele eeuw genomen een verlies van 70% in reële termen. In deze periode explodeerde de wereldbevolking ook nog eens van 1,7 naar 5,9 miljard mensen.

De enige reden dat dit kan is dat de technologische vooruitgang maar doordendert. Een mooi voorbeeld van technologische vooruitgang leert de Amerikaanse olie-industrie. De consensus was dat het recordjaar voor altijd 1971 zou zijn. In dat jaar kwamen er gemiddeld 9,6 miljoen barrels olie van 159 liter naar boven. Dit was het moment waarop de eenvoudig te verkrijgen olie was gewonnen, vanaf dat jaar zou de productie elk jaar lager uitkomen.

In 2007 kwamen er nog maar 5,0 miljoen barrels naar boven. In dat jaar zei men dat niet alleen de Amerikaanse olie-industrie had gepiekt, maar dat de wereldwijde piek achter de rug was.

Horizontaal boren

Vervolgens gingen de Amerikanen niet alleen verticaal boren, maar ook horizontaal. De olieproductie bereikte vorige week voor het eerst de 11,0 miljoen vaten per dag. Een nieuw all-time high. Het is de verwachting dat de Amerikanen in de herfst de grootste olieproducent ter wereld zijn.

Dit betekent niet dat grondstoffenprijzen altijd maar dalen. In de grafiek uit 2012 die op de website van Beleggers Belangen staat is te zien dat er regelmatig sterke rally’s zijn. De bekendste vier zijn de bullmarkten in grondstoffen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tijdens de inflatieschok in de jaren zeventig en tijdens de enorme groeiperiode van China aan het begin van de twintigste eeuw.

Jeremy Grantham, een van de oprichters van GMO, publiceerde een rapport bij de genoemde grafiek. Hij dacht dat de dalende trend van grondstoffen na honderden jaren over was. Als hoofdreden daarvoor gaf hij dat wij met zijn allen zoveel grondstoffen gebruiken dat de aarde het niet meer aan kan.

The trend is your friend

Hij zat ernaast. Tussen 2011 en 2016 zijn grondstoffen met 60% gedaald en was de dalende trend nog intact. In 2016 verwees hij daarom naar een bekende uitspraak dat de vier gevaarlijkste woorden zijn: this time it’s different.

Mijn advies met grondstoffen is precies het tegenovergestelde van dat van aandelen. Nooit, maar dan ook nooit beleggen in grondstoffen voor de lange termijn. De kans dat u het grootste gedeelte van de tijd tegenwind heeft is groot. In mijn vorige column schreef ik dat u met aandelen voor de lange termijn wel de wind in de zeilen zult hebben.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.