Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 29 aug 2018 12:57

ASR komt prima door de storm

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks de impact van de januaristorm ligt het operationeel resultaat van ASR over de eerste zes maanden van 2018 in lijn met dat van een jaar eerder. De verzekeraar staat er prima voor.

Bij ASR is het operationeel resultaat in de eerste jaarhelft uitgekomen op €382 mln tegenover €385 mln een jaar eerder. Achter die ogenschijnlijke pas op de plaats gaat onderliggend een kleine verbetering schuil. Ten opzichte van een jaar geleden worden de cijfers namelijk beïnvloed door de flinke januaristorm. Hierdoor daalde het operationeel resultaat in het segment schade met 38% naar €106 mln. De combined ratio – de verhouding tussen premie-inkomsten en schade-uitkeringen – kwam uit op 97,1%, tegenover 93,6% een jaar eerder. Dat was net iets hoger dan de eigen doelstelling van 97%. Behalve aan de januaristorm (negatieve impact van 2,1 procentpunt) was dat ook te wijten aan de integratie van Generali Nederland (negatieve impact van 0,5 procentpunt). Zonder eenmalige posten zou de divisie de indrukwekkende prestaties van vorig jaar hebben benaderd. Topman Jos Baeten merkte overigens op dat de integratie van Generali voorspoedig verloopt.

Beleggingsinkomsten

Binnen het segment Leven steeg het operationeel resultaat met 8,3% naar €340 mln. Die verbetering was voor het overgrote deel te danken aan beleggingsinkomsten die €16 mln hoger lagen dan een jaar eerder, met name als gevolg van de overname van Generali. Ten slotte klom het operationeel resultaat bij de overige activiteiten met ruim 50% naar €23 mln. ASR zag het voor derden beheerd vermogen met maar liefst €1,3 mrd toenemen naar €15,6 mrd. Die stijging werd aangejaagd door de populariteit van hypotheekfondsen (instroom €702 mln) en duurzame fondsen (instroom €549 mln).

Kapitaalgeneratie

Onderaan de streep viel de nettowinst met 7% terug naar €368 mln. De organische kapitaalgeneratie van €179 mln (H1 2017: €193 mln) inclusief impact van de januaristorm maakt indruk. Hierdoor bleef de Solvency II ratio nagenoeg stabiel op 194% (H1 2017: 196%), ondanks de aankoop van Generali. ASR keert een interimdividend uit van €0,65. Hoewel de beurskoers het afgelopen jaar met ruim 20% is gestegen, is er met het oog op de gunstige onderliggende ontwikkelingen en de kansen op groei door overnames voorlopig geen reden om het koopadvies aan te passen.

ASR in cijfersH1 2018H1 2017
Operationeel resultaat€382 mln€385 mln
Nettoresultaat€368 mln€397 mln
Solvency II ratio194%196%
ASR op overnamejacht
ASR heeft de positie de afgelopen jaren verstevigd met verschillende kleine aankopen, zoals de overname van Generali Nederland. Misschien zet het concern in dit opzicht binnenkort een grotere stap. Topman Jos Baeten vertelde in een toelichting op de cijfers dat het logisch is dat ASR kijkt naar Vivat, dat mogelijk binnenkort op de markt komt. Dankzij de sterke balans heeft het bedrijf voldoende financiële slagkracht voor aankoop van de concurrent. Er zijn echter meer kapers op de kust, zoals Allianz en Aegon. Wel is het maar de vraag of die laatstgenoemde partij voldoende middelen kan vrijmaken, zonder daarbij de belofte aan de aandeelhouders te breken om ruim €2 mrd uit te delen. Baeten benadrukte overigens dat hij vooral niet te veel wil betalen voor een grote aankoop.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!