Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 28 aug 10:53

Prima week voor Europese aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De zwakkere dollar en de druk op aandelen uit opkomende landen werd deze week volledig gecompenseerd door uitblinkende Europese aandelen. Daardoor liep het rendement van de pensioenportefeuille iets op.

In vergelijking tot de vorige week is het rendement van de pensioenportefeuille met 0,1 procentpunt opgelopen tot 1,8% over heel 2018. Dat ondanks een flinke verzwakking – ruim 1,5% – van de dollar ten opzichte van de euro. Dat was de belangrijkste reden voor de lichte daling van onze posities in Amerikaanse aandelen. Zo verloor de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF de afgelopen week een kleine 2%. De index die door deze ETF wordt gevolgd – de  S&P High Yield Dividend Aristocrats Index – bleef in dollars gemeten vrijwel onveranderd, maar daalde meer dan 1,5% in euro’s.

Daar tegenover stond echter de prima ontwikkeling van onze vijf posities in Europese aandelen, onder aanvoering van de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas. Deze ETF, die in Europese olie-aandelen belegt, steeg afgelopen week 3,8 procentpunt, vooral door de hogere olieprijs. Met een rendement van 13,2% is deze ETF de best presterende portefeuillepositie dit jaar, gevolgd door het Comgest Growth Europe Fund. Dit fonds, dat niet in financials belegt, won afgelopen week 1,8 procentpunt en staat daardoor dit jaar 12,3% in de plus.

De pensioenportefeuille heeft een cashpositie (van 39%) die alle ruimte laat voor nieuwe aankopen. We kijken daarvoor onder meer met interesse naar de Europe banksector. Die is flink afgestraft, maar de economische cijfers van de eurozone verrassen steeds vaker positief en de waardering van de banken wordt iets aantrekkelijker. Komende weken zullen we nieuwe aankopen doen en de cashpositie terug brengen.

 

Zwakke valuta’s raken obligaties opkomende landen
De pensioenportefeuille belegt in obligaties uit opkomende landen via de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF. Deze ETF belegt, voornamelijk, in dollarleningen die zijn uitgeven door overheden uit opkomende landen. De koers van deze ETF is dit jaar met ruim 7% gedaald (inclusief ontvangen dividend en omgerekend in euro’s bedraagt het verlies slechts 2%). Opkomende landen geven ook obligaties in lokale valuta’s uit. De koers van de bekendste ETF, de iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF, die in deze categorie belegt verloor dit jaar bijna 14%. Dat is het gevolg van de daling van verschillende valuta’s van deze landen ten opzichte van de dollar. Het dividendrendement van deze ETF is 5,8%. Dat is een procentpunt hoger dan dat van onze dollarvariant maar trekt ons vooralsnog niet over de streep.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!