Updates

Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
image description
Advies Jeroen Boogaard, 27 aug 15:55

Sif klaar voor windparkhausse

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Na een tijdelijke terugval trekt de offshore windmarkt weer flink aan. Sif Group ziet het orderboek daarom weer vollopen en rekent de komende jaren op een goede fabrieksbezetting.

Voor Sif wordt 2018 een jaar om snel te vergeten. Het gebrek aan opdrachten in de markt leidt tot een flinke onderbezetting van de fabrieken. Een verrassing is dit niet, want hier waarschuwde het bedrijf vorig jaar al voor. In het eerste halfjaar kwam de productie van stalen funderingen voor offshore windmolens en olieboorplatforms uit op 81 kiloton, een kwart minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. In de laatste weken van het tweede kwartaal werd er zelfs bijna niets geproduceerd, waardoor Sif zijn tijdelijke werknemers bijna allemaal naar huis heeft gestuurd. Het personeelsbestand halveerde van 615 aan het begin van 2018 naar circa 320 eind juni. Desalniettemin daalde de ebitda in het afgelopen halfjaar van €33,7 mln naar €14,0 mln. De nettowinst liep terug van €19,4 mln naar €4,4 mln.

Orderportefeuille 

Beleggers schrokken zich aanvankelijk een hoedje, maar uiteindelijk sloot het aandeel vrijwel vlak. De stevige winstval is dan ook tijdelijk. Sif is positief over de vooruitzichten voor 2019 en de jaren daarna. Sterk verlaagde productiekosten voor offshore windenergie stimuleren de bouw van nieuwe windparken in Europa en ook elders in de wereld. Voor volgend jaar is het orderboek gevuld met 200 kiloton en voor 2020 met 90 kiloton. Opdrachten waarover Sif exclusieve onderhandelingen voert zijn hierin inbegrepen en die heeft het bedrijf in het verleden altijd weten om te zetten in concrete orders. Gelet op de pijplijn aan andere projecten zal de maximale capaciteit (255 kiloton bij een gewenste bezetting van 85%) de komende jaren waarschijnlijk worden bereikt. Dit maakt een fors winstherstel mogelijk. De huisbanken stellen zich daarom soepel op en accepteren een tijdelijk hogere maximale schuldgraad van 1,5 (eind juni 1,4).

Sif Group is actief op een mooie groeimarkt, maar de afhankelijkheid van enkele grote projecten maakt de resultaten ook onvoorspelbaar. Wij gaan bij een k/w van 9,7 voor 2019 dan ook niet verder dan een houdadvies.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!