Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Opinie Hein Praats, 23 aug 2018 11:00

Zwakke euro als ruggensteun

0 0 Leestijd ongeveer

De dalende euro-dollarkoers heeft een positief effect op Europese multinationale ondernemingen. Vooral als ze rapporteren in eigen munt en de resultaten in dollars worden gegenereerd.

De aandelenbeurzen staan dit jaar vooral in het teken van oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China op het handelspolitieke front. Waar de eerstvolgende stappen in dit politieke steekspel al lastig zijn te voorzien, lijkt een voorspelling van de macro- en micro-economische consequenties schier onmogelijk. Maar de ontwikkeling van aandelenkoersen hangt van meerdere factoren af, waaronder omzet- en winstverwachtingen, kostenplaatjes en de mate van maatschappelijk verantwoord bestuur. Tevens zijn er externe factoren van invloed, zoals de groei van het BBP, het rentebeleid van centrale banken en geopolitieke perikelen dus.

Voor bedrijven die grensoverschrijdend zakendoen komt daar nog een belangrijk element bij: het verloop van de valutakoersen. Marktlogica leert hierbij dat multinationals die rapporteren in een ‘zwakke’ valuta maar voor een aanzienlijk deel in een sterkere munt betaald krijgen, onder de streep – ceteris paribus –  meer overhouden. Vanaf het tweede kwartaal dit jaar profiteren vooral Europese multinationals die een aanzienlijk deel van hun omzet uit de VS halen van een zwakkere euro ten opzichte van de dollar.

zwakke euro

Parfum

De greenback is sinds midden april namelijk aan een opmars begonnen en omdat de valutamarkt in ‘paren’ opereert, verzwakt sindsdien de euro. Kostte deze over de eerste maanden gemiddeld $1,23, op moment van schrijven noteert de eurodollar-koers nog maar 1,15.

De mate van correlatie daargelaten, stegen over diezelfde periode de aandelenkoersen van multinationale ondernemingen als Philips en L’Oréal na een weinig spannend begin van het jaar. In de lijn van die gedachten halen sommige analisten de dollarzwakte van het afgelopen jaar aan als een van de belangrijke redenen voor de 20%-winststijging in de S&P500 in 2017.

Om bij L’Oréal te blijven: een verkoopprijs van $100 voor een parfum op de Amerikaanse markt was in het eerste kwartaal goed voor een omgerekende euro-omzet van €81,30. Op basis van de huidige wisselkoers komt dat nu uit op €86,95, een stijging van bijna 7%. Hoe meer inkomsten in een sterke valuta worden gegenereerd en hoe groter het koersverschil van die valuta ten opzichte van de eigen munt, hoe sterker het valuta-effect op de resultaten zal zijn.

Houvast

De zwakke euro heeft daarnaast nog een belangrijk neveneffect voor Europese multinationals. Hoe zwakker de eigen valuta, hoe beter de exportpositie ten opzichte van concurrenten buiten Europa. Immers, hoe meer de eigen munt in waarde daalt, des te meer ruimte er komt om de exportprijs te kunnen verlagen. In het eerder genoemde voorbeeld troeft L’Oréal met een 5%-prijsverlaging naar $95 niet alleen de concurrentie af. De onderneming kan ook nog steeds een beter euroresultaat boeken dan in de eerste maanden het geval was.

Met de onzekerheid van de handelsruzie boven de markt, kunnen valuta-effecten wat houvast bieden. Bijgevolg is de grote vraag dan natuurlijk hoe de verhouding tussen de euro en de dollar zich vanaf hier ontwikkelt. Echter, het gros der analisten vindt niets zo moeilijk als het voorspellen van wisselkoersen. Dat de markt aan het begin van het jaar de euro bijna unaniem omhoog schreef tegen de dollar, spreekt wat dat betreft boekdelen. Voor de zoveelste keer blijkt een valutapaar in de tegenovergestelde richting van de consensus te bewegen. Technische analyse leert dat de euro-dollar-koers in een neergaande trend zit. Zolang die beweging voortduurt, kan dat steun bieden aan Europese multinationals met een aanzienlijk deel van hun inkomsten in dollars.

zwakke euro

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!