Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 21 aug 2018 10:00

Kostenbesparingen stutten resultaat Aegon

0 0 Leestijd ongeveer

Verzekeraar Aegon boekte over de eerste jaarhelft een licht hogere onderliggende winst. Dat was vooral te danken aan lagere kosten, want de verkoop van levensverzekeringen daalt.

Het eerste halfjaar is voor Aegon iets beter verlopen dan verwacht. De onderliggende winst voor belastingen steeg met 2% naar €1.064 mln, terwijl analisten in doorsnee mikten op een lichte daling naar €1.001 mln. Tegen constante wisselkoersen steeg de winst met 10%. De nettowinst halveerde bijna van €907 mln naar €491 mln, voornamelijk als gevolg van verliezen op de verkoop van Amerikaanse staatsleningen, een boekverlies op de desinvestering van Aegon Ierland en herstructureringslasten. Het betere onderliggende resultaat was vooral te danken aan kostenbesparingen die dit jaar naar verwachting uitkomen op €350 mln, een hogere beleggingsmarge in Nederland en betere prestaties bij vermogensbeheer.

Omzetgroeidoelstelling nog niet in zicht

Waar de Haagse verzekeraar op koers ligt om de geplande kostenbesparingen te halen, is de omzetgroeidoelstelling van meer dan 10% per jaar voorlopig nog niet in zicht. De verkoop van levensverzekeringen liep met 8% terug naar €422 mln en zakte in constante wisselkoersen met 2%. Groei in Europa (+6%) kon de flinke teruggang in de VS (-6%) niet compenseren. Verder zag Aegon in de Verenigde Staten $8,8 mrd aan beheerd vermogen wegvloeien na verlies van een beperkt aantal grote pensioencontracten door fusies en overnames in deze sector. Per saldo was er echter een instroom van €3,9 mrd dankzij successen bij de Britse vermogensbeheertak.

Solvency II-ratio gestegen

Een meevaller was de stijging van de Solvency II-ratio met 14 procentpunten tot 215%. Analisten waren hier gemiddeld genomen uitgegaan van 209%. In de belangrijkste regio’s ligt de solvabiliteit nu ruim boven de beoogde bandbreedte.

Het interim-dividend wordt met ruim 7% verhoogd naar €0,14 per aandeel. Aegon gaf ook te kennen dat het interesse heeft in overname van Vivat, dat door de huidige Chinese eigenaar Anbang onlangs in de etalage is gezet. Dat zou veel synergievoordelen kunnen opleveren. De vrij zwakke autonome groeivooruitzichten zijn bij een k/w van 6,5 en een dividendrendement van 5,4% ruimschoots in de koers verdisconteerd. Wij handhaven dan ook ons koopadvies.

Lees ook: Sterke kapitaalpositie NN biedt ruimte voor aandeleninkoop

 

Halfjaarcijfers
in € mln 20182017
Omzet14.75216.602
Onderliggende winst voor belasting1.0641.041
Nettowinst491907

491 907

De auteur heeft een positie in Aegon.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!