Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 21 aug 2018 16:30

Kermisattracties als belegging

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week bezochten we de kermis van Hoorn. De eerste Hoornse kermis vond plaats in 1446 in de vorm van een veertiendaagse lappenmarkt. Inmiddels is dit een tiendaags evenement geworden waarbij de binnenstad gevuld is met een divers aanbod van kermisattracties.

De Hoornse kermis is zelfs de eerste traditie uit Noord-Holland (en de eerste kermis van heel Nederland) die is toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Hierdoor komt het in aanmerking voor plaatsing op de erfgoedlijst van Unesco!

Druk

Kijkende naar de dagen dat wij op de kermis aanwezig waren kan ik voorzichtig de conclusie trekken dat het de lokale inwoners financieel voor de wind gaat. Alle kermisattracties waren drukbezet en ook caféuitbaters hadden volle terrassen. Dit positieve sentiment werd bevestigd door de cijfers over de consumptie van huishoudens die het CBS recent naar buiten bracht. Volgens het statistiekbureau gaven consumenten in juni op jaarbasis 2,8% meer uit. Aan voedings- en genotmiddelen werd 2,3% meer gespendeerd. Ik verwacht dat deze lijn in augustus is doorgetrokken, ook al is het consumentenvertrouwen volgens het CBS in augustus gedaald. Dit is vooral te wijten aan een minder positief oordeel over het economisch klimaat, want de koopbereidheid bleef onveranderd.

Sansei

Voor beleggers is er naar mijn mening ook voldoende vertier te vinden in de attractiesector. Neem Sansei Technologies. Dit Japanse bedrijf richt zich op het ontwikkelen en produceren van pretpark- en kermisattracties. Door onder meer de overname van het Amerikaanse S&S is Sansei uitgegroeid tot een van de grootste spelers. Eind maart van dit jaar nam Sansei nog de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma Rides over. Over het eerste kwartaal van 2018 steeg de omzet van Sansei op jaarbasis met 6,8% tot ¥29.122.408.000 (ongeveer €230,7 mln) en de nettowinst met 6% tot ¥2.235.656.000 (circa €17,7 mln). Het aandeel wordt verhandeld op een koers-winstverhouding van 18,1 en biedt een dividendrendement van 2,3%.

De kermis in Hoorn wordt traditiegetrouw op maandag afgesloten met Lappendag, waar marktkramen en winkeliers hoge kortingen geven en er daarnaast voldoende alcoholische versnaperingen worden genuttigd. Ik kijk nu alweer uit naar de kermis van volgend jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!