Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 21 aug 2018 15:15

Kansen voor ForFarmers als consolidator

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Veevoerproducent ForFarmers heeft ondanks zwakke marktomstandigheden een goed halfjaar achter de rug. Doordat de vraag nauwelijks stijgt, moeten overnames de groei aanjagen.

ForFarmers realiseerde in de eerste zes maanden op eigen kracht een lichte volumestijging van 2%. Op de Nederlandse thuismarkt, goed voor bijna de helft van het volume, steeg de afzet slechts met 1,2%. In het Verenigd Koninkrijk daalde het volume met 2,4%, maar dat kwam met name door het stopzetten van verliesgevende activiteiten. Met een afzetstijging van 10,4% was er vooral groei op de Belgische en Duitse markt. De omzet steeg met 2,8% naar €1,14 mrd, waarbij de autonome groei op 3,9% uitkwam. Dankzij een betere productmix steeg de brutowinst met 5% (autonoom +6,2%) naar €10,4 mln.

Het onderliggende ebitda kwam door een toename van de bedrijfslasten slechts 1,2% hoger uit op €52,3 mln. Onderaan de streep werd een nettowinst geboekt van €34,8 mln (+14,5%). Hierin zit een boekwinst van €5,4 mln voor belasting, voornamelijk op de verkoop van een onderdeel in Nederland. Aandeleninkoop stuwde de winst per aandeel naar €0,35 (+20,7%).

Acquisities

ForFarmers stelt op koers te liggen voor de doelstelling op middellange termijn: een gemiddelde jaarlijkse groei van de onderliggende ebitda met circa 5%. Dit is tegen constante wisselkoersen en zonder de impact van grote overnames. Wij schroeven onze winsttaxatie voor 2018, exclusief bovengenoemde bate, iets op naar €0,62 per aandeel. Sinds begin juli wordt het Poolse Tasomix, waarin ForFarmers een 60%-belang heeft genomen, geconsolideerd. Deze acquisitie kan op jaarbasis circa 5% aan de ebitda bijdragen. Verder deed het bedrijf onlangs twee kleinere overnames in België en Nederland en aast het op bedrijven in Duitsland.

Met een vrijwel schuldenvrije balans kan ForFarmers als consolidator in de nog zeer gefragmenteerde Europese markt optreden. De stagnerende vleesconsumptie in Europa, dalende vleesprijzen en krimpende veestapels door strengere milieueisen maken het erg lastig om autonoom te blijven groeien. Bij een k/w van 16 volstaan wij daarom met ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!