Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Peter Schutte, 20 aug 2018 10:43

Bezettingsgraad Vopak weer lager

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De halfjaarcijfers van Vopak konden beleggers niet bekoren. Vooral door een aanhoudende druk op de bezettingsgraad van de terminals daalde de beurskoers met ruim 6%.

Hoewel de halfjaarcijfers van Vopak niet veel afweken van de consensus onder analisten, moest de koers van het aandeel flink inleveren. De zorgen van de markt betreffen vooral de steeds lagere bezettingsgraad. Vergeleken met een jaar terug daalde deze in het tweede kwartaal met maar liefst 5 procentpunt van 90% naar 85%. Over het eerste kwartaal lag de bezettingsgraad nog op 87%. Vopak kampt met de zogenoemde ‘backwardation’ in de oliemarkt: als termijnprijzen lager liggen dan spotprijzen is opslag minder aantrekkelijk. Voorts is er onzekerheid onder oliehandelaren hoe rederijen zullen omgaan met nieuwe milieuregels voor stookolie. Ook de handelsoorlog zal Vopak niet helpen.

Door al deze onzekerheden zegt Vopak niets concreets over het resultaat over 2018. Beleggers moeten het nog altijd doen met de op zich mooie belofte dat het ebitda over 2019 significant hoger kan uitkomen vergeleken met 2017, met de kanttekening dat dit afhankelijk is van marktomstandigheden en wisselkoerseffecten. Laten beide punten nu net tegenzitten. Wel voert Vopak de kostenbesparingen op van €25 mln naar €40 mln.

Cijfers voldoen

Vopak rapporteerde over het tweede kwartaal een ebitda van €180,7 mln, 5% lager dan het vorige kwartaal en ruim 5% minder dan vorig jaar. De marktverwachting lag gemiddeld op €180 mln. De winst per aandeel kwam uit op €0,53, één cent onder de verwachting en 9% lager dan een jaar geleden. Na een halfjaar staat de teller op een totale onderliggende nettowinst van €140,2, gelijk aan €1,10 per aandeel. Vorig jaar was dat nog €150,4 mln, oftewel €1,18 per aandeel. Vopak bezit momenteel 36,0 mln kubieke meter opslagcapaciteit. Door projecten onder ontwikkeling komt daar volgend jaar 3,2 mln ‘commercieel interessante’ kubieke meter bij. Op de huidige koers van €38,46 betalen beleggers 18 keer de verwachte winst over 2018. Wij vinden het aandeel nog altijd te duur, afgezet tegen de groeikansen voor de komende paar jaar. Het advies blijft daarom ‘verkopen’.

Halfjaarcijfers

in € mln 20182017
Ebitda*370,9394,1
Nettowinst*140,2150,4
* voor buitengewone posten

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!