Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Harry Geels, 19 aug 2018 11:00

Smallcaps VS zitten in een flow

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De kleinere Amerikaanse aandelen floreren, onder meer dankzij Trumps fiscale stimulering en de solide groei van de Amerikaanse economie. Waarschuwing: smallcaps hebben het lastig als de groei terugvalt.

In de media wordt dit jaar vooral veel aandacht besteed aan de Amerikaanse technologiereuzen. Zij zijn de motor achter de goede prestaties van de grote Amerikaanse indices als de S&P500 en de Nasdaq. De S&P500 noteert dit jaar (in euro’s) ruim 11% hoger, met dank aan aandelen als Amazon, Apple, Netflix en Twitter.
Maar er is dit jaar nog een overtreffende trap als het om rendementen gaat: de Amerikaanse smallcaps. De Russell 2000-index steeg al meer dan 14,5%. We behandelen eerst de vijf ontwikkelingen achter deze trend, bespreken vervolgens de risico’s en staan tot slot stil bij een aantal interessante ETF’s.

Vijf trends

Aan de goede prestaties van de kleinere Amerikaanse aandelen liggen grofweg vijf factoren ten grondslag. De eerste is het fiscale beleid van president Trump. Kleinere bedrijven opereren meer lokaal. Ze betalen meer belasting dan de grote wereldwijd opererende bedrijven, die veel meer mogelijkheden hebben om aan ‘tax planning’ te doen. Blackrock rekende uit dat voor Trumps belastinghervorming de winstbelasting van kleinere Amerikaanse bedrijven rond de 32% lag en die van de grotere op 28%. De megacaps hebben nog lagere lasten. Uit hetzelfde onderzoek van Blackrock bleek dat de belastingdruk ook nog eens sterk varieerde per sector. Zo betaalde de nutssector relatief weinig belasting (rond de 5%) en telecom relatief veel (rond de 35%). De rest van de sectoren schommelde rond de 28-30%.

Opvallend is dat na de belastinghervorming vooral de sectoren met voorheen de hoogste belastingdruk het beste hebben gepresteerd, zeker relatief versus de largecaps. Vooral de kleinere bedrijven uit de telecommunicatie en de gezondheidszorg – relatief hoog belast – hebben uitstekende prestaties laten zien. Verder hebben dit jaar alle sectoren voor smallcaps positieve prestaties laten zien. Bij de largecaps zien we dit beeld niet terug. Voeding en drank, financials, materialen, industriële bedrijven en telecommunicatie – traditioneel de waardesectoren – lieten bij de largecaps grosso modo negatieve resultaten zien.

Handelsconflict

De tweede factor voor de goede prestaties van smallcaps komt voort uit de handelsoorlog die Trump heeft ontketend. Beleggers menen dat de kleinere Amerikaanse bedrijven hiervan moeten profiteren, ten koste van vooral de lokale Chinese bedrijven. Handelsbarrières opwerpen beperkt lokaal opererende bedrijven immers niet. Sterker nog, ze kunnen er juist van profiteren. De keerzijde van de goede beursprestaties van Amerikaanse smallcaps is dit jaar de bedroevende prestaties van de Chinese A-aandelen.

De derde positieve factor betreft de fusies en overnames. Zoals altijd neemt het fusie- en acquisitiegeweld toe naarmate de bullmarkt voortduurt. Het transactievolume in fusies en overnames staat dit jaar weer bijna op het hoogtepunt van eind 2015 en 2016. Het zijn nu vooral de kleinere aandelen die het volume bepalen. De small/largecap-ratio van overnamevolumes staat op de een na hoogste stand van de laatste jaren.

De vierde positieve factor behelst de solide Amerikaanse groei. Volgens onderzoek van Blackrock blijkt dat kleinere bedrijven bijna tweemaal zo gevoelig zijn voor economische groei als de largecaps (maar juist veel minder gevoelig voor de internationale economische ontwikkelingen). Het lijkt er sterk op dat deze statistiek kleine Amerikaanse bedrijven enorm geholpen heeft. De economische groei in de VS is de laatste jaren immers sterk geweest.

Dollar

Tot slot de aantrekkende dollar. Waar de Amerikaanse munt vorig jaar zo’n 12% van zijn waarde verloor versus de euro, zien we de dollar dit jaar weer iets sterker worden. Het zijn vooral de grotere Amerikaanse bedrijven die hier last van hebben. Ze concurreren immers op wereldwijde schaal. Kleinere Amerikaanse bedrijven exporteren minder. Sterker nog, ze kunnen zelfs van de waardestijging profiteren als ze bijvoorbeeld delen van hun productie importeren.

Sommige analisten noemen nog wel andere argumenten, zoals waardering. Zo ligt ook de gemiddelde koers-winstverhouding van Amerikaanse smallcaps lager dan die van largecaps. Maar volgens ons wordt dit beeld sterk verstoord door de enorm hoge waarderingen van de technologiegiganten. Laten we bij de largecaps de technologiesector buiten beschouwing, dan is er geen sprake van onderwaardering van de smallcaps.

Risico’s

Zoals gezegd zijn kleinere aandelen gevoeliger voor de lokale economische groei. Als die in de VS weer terugzakt, kunnen de kleinere aandelen flink dalen. In of vlak voor recesssies doen kleinere aandelen het bijna altijd erg slecht. We zien nog geen recessie in de VS. Maar duidelijk is wel dat de economische cyclus eerder aan het eind van de opgaande trend zit dan aan het begin. Stel dat er een grote correctie komt, dan zouden beleggers weleens vooral afscheid kunnen nemen van de grote dure technologie-aandelen. De kleinere aandelen kunnen dan in de luwte blijven. Tijdens de crash van de technologiebubble in 2001 viel de Nasdaq zo’n 80% terug, terwijl smallcaps juist iets stegen.

Hoe dan ook kennen kleinere aandelen meer beweeglijkheid en risico dan grotere aandelen. Op de lange termijn wordt dat echter beloond met een hoger rendement. Het is niet alleen de theorie die voorschrijft dat rendement en risico hand in hand gaat. Het smallcap-effect, ofwel de betere prestaties van kleinere aandelen op de lange termijn, is een veel in de praktijk waargenomen fenomeen. Een voordeel van smallcaps is ook dat ze enige vorm van risicospreiding bieden. De correlatie met de S&P500 was in de afgelopen vijf jaar ongeveer 0,75. Dat betekent dat het toevoegen van smallcaps aan de aandelenportefeuille, hoewel ze an sich meer risico hebben, het totale risico van de portefeuille verlagen. Wat betreft de keuze voor de ETF, zie het stappenplan en het kader.

 

Beleggers Belangen Stappenplan

VIER SELECTIECRITERIA VOOR SMALLCAPS-ETF’S

1. Bepaal de allocatie naar smallcaps
De Amerikaanse smallcapmarkt is erg groot. U kunt rustig 20 tot 30% van de allocatie naar de VS inruimen voor smallcaps.

2. Kies voor actief of passief
Onderzoek toont aan dat de markt voor smallcaps minder efficiënt is en dat actief beheer dus kan lonen. ETF’s hebben natuurlijk andere voordelen, zoals snelle verhandelbaarheid en lage kosten.

3. Bepaal de index
Er zijn verschillende indices. Onze voorkeur gaat altijd uit naar breed gespreide indices, zoals die van MSCI, S&P en Russell. Zie ook het kader.

4. Kies de juiste ETF
Als de index is gekozen, kan de beste ETF bepaald worden aan de hand van criteria als kosten, tracking error en eigenschappen als wel of niet uitlenen van aandelen of wel of niet synthetische replicatie.

 

iShares S&P Smallcap 600 UCITS ETF
De iShares S&P SmallCap 600 ETF is geen gewone ETF. Het volgt volgt de S&P SmallCap 600 Index, die bestaat uit 600 Amerikaanse smallcaps. De marktkapitalisatie van de bedrijven mag liggen tussen de $450 mln en $2,1 mrd, waarbij 50% van de uitstaande aandelen verhandelbaar moet zijn. Een aandeel wordt alleen in de index opgenomen als het bedrijf in de laatste vier opeenvolgende kwartalen winst heeft gemaakt. Hierdoor heeft de index een kleine kwaliteitsbias ten opzichte van de Russell 2000 en de MSCI, die de aandelen puur wegen op basis van beurswaarde. Om te veel indexmutatie te voorkomen, bijvoorbeeld als aandelen niet meer aan het winststijgingcriterium voldoen, beoordeelt een comité of dit wellicht tijdelijk is. Dit resulteert in minder omzettingen, maar wel tot een minder pure index. Door het criterium van vier opvolgende kwartalen meer winst worden IPO’s ook uitgesloten. Morningstar stelt dat deze index minder gebruikt wordt dan de andere twee. Dat kan betekenen dat er in bepaalde aandelen juist relatief meer of minder wordt belegd. De aandelen uit de Russell 2000 hebben over het algemeen meer liquiditeit door de populariteit van deze index. Bij deze S&P-index wordt weleens bij minder liquiditeit gemuteerd. Niettemin heeft de S&P SmallCap 600, door de winstscreening, de afgelopen jaren een betere prestatie geleverd dan de Russell 2000. Mede door toevoeging van een comité behoort deze ETF van iShares niet tot de goedkoopste in zijn soort. Moeder Blackrock leent de aandelen uit en stort 62,5% van de opbrengst terug in de ETF.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!