Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Harriët Verbeek, 18 aug 2018 09:00

Belegger van de Week: Klaas Zeilemaker

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Klaas Zeilemaker (72) is een zeer actieve belegger. Hij maakt veel gebruik van turbo’s op de AEX en handelt bijna dagelijks. Beleggen vindt hij een ontzettend leuke hobby die je tot op zeer hoge leeftijd kunt uitoefenen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Wij hadden thuis een bloembollenkwekerij. Mijn broers en ik waren al jong gewend aan hard werken en zuinig leven. Mijn oma belegde vroeger in Koninklijke Olie en daar werd thuis aan tafel over gepraat. Mijn vader zei altijd: ‘als de grote partijen het goed hebben, gaat het ons ook goed.’ Toen ik begin twintig was, heb ik bij de Coöperatieve Raiffeisen-bank een beleggingsrekening geopend en van mijn spaargeld aandelen Philips gekocht.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Beleggen heeft altijd mijn interesse gehad. Toen ik trouwde en kinderen kreeg, heeft het op een laag pitje gestaan omdat ik het geld nodig had voor hun studie. Op latere leeftijd, zo’n twintig jaar geleden, ben ik weer begonnen. Ik ben een heel actieve belegger en ben er dagelijks mee bezig. Vooral met turbo’s op de AEX.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat was de aandelenemissie van Ziggo in maart 2012. Ik had ingeschreven op een koers van €18,50 en de koers steeg meteen naar €21,63. Dezelfde dag nog heb ik mijn Ziggo-aandelen verkocht.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Ja, natuurlijk heb ik ook teleurstellingen meegemaakt. Dat zijn Imtech, Fortis en InnoConcepts. Ik zag het niet aankomen. Gelukkig ben ik lid van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die een deel van het geld terugvordert via claims. Voor Imtech komen de eerste betalingen eraan en voor de andere twee zijn de schadeformulieren onderweg. Natuurlijk dekken de vergoedingen maar een klein deel van de schade, maar alles is meegenomen. Het lidmaatschap van de VEB kost maar €75 per jaar en ik raad het iedere belegger aan.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘De ochtenden ben ik druk met het lezen van het Financieele Dagblad en De Financiële Telegraaf. Daarnaast raadpleeg ik financiële sites op internet. Daar ben ik alles bij elkaar zo’n drie uur per dag mee bezig. ’s Middags kijk ik nog een paar keer op de computer om de index in de gaten te houden, zeker als ik turbo’s heb ingezet. Ook houd ik de opening en sluiting van de Amerikaanse beurzen in de gaten. Verder heb ik een abonnement op Beleggers Belangen. Het lijkt veel, maar het is een ontzettend leuke hobby, die je tot op zeer hoge leeftijd kunt uitoefenen.’

Wat is uw strategie?

‘Ik heb een beleggingsportefeuille met degelijke aandelen als Ahold Delhaize, AkzoNobel, BinckBank en Shell. Daarvoor hanteer ik een buy and hold-strategie, maar ik schrijf er wel opties (zowel puts als calls) op. Daarnaast handel ik bijna dagelijks in turbo’s op de AEX. Dat doe ik ook voor de spanning, ik gebruik een redelijk hoge hefboom. Meestal koop ik de turbo’s in de ochtend en sluit ze ’s avonds of de volgende morgen. Mijn keuzes maak ik puur gevoelsmatig, ik maak geen gebruik van technische analyse. Natuurlijk loopt het met de turbo’s wel eens mis, maar meestal gaat het mij goed af.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Om te beginnen met de analisten: het komt voor dat zij een koopadvies geven voor een aandeel, terwijl het koersdoel omlaag gaat. Ook erger ik mij aan aanbieders van vakantiewoningen met een zogenaamd gegarandeerd rendement. Mensen worden echt belazerd met dit soort beloften. In het televisieprogramma van Harry Mens komen dit soort zelfbenoemde beursgoeroes ook regelmatig voorbij. Ik noem geen namen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dat zijn er meerdere. Sem van Berkel, een oude rot in het vak, biedt goede optieconstructies aan. Peter Siks en Hans Oudshoorn van Binck-Alex noem ik vanwege hun webinars en Jim Tehupuring en Albert Jellema van ProBeleggen waardeer ik vanwege hun uitstekende analyses.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Dat vind ik moeilijk in te schatten. Waarschijnlijk krijgen we te maken met een heel volatiele beurs. De AEX zal behoorlijk gaan schommelen. Als je zoals ik met turbo’s werkt, kun je leuke transacties maken.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Probeer je aandelenbezit zoveel mogelijk te spreiden. Als dat niet kan, koop dan een tracker op de AEX. Dat is soms saai, maar voor een beginnende belegger is het perfect.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!