Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 15 aug 2018 12:35

Woningmarkt geeft Heijmans vleugels

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De bloeiende Nederlandse huizenmarkt heeft Heijmans een fors hogere halfjaarwinst bezorgd. Het tekort aan nieuwbouwlocaties maakt het lastig om dit groeipad te vervolgen.

Heijmans heeft in de eerste zes maanden van het jaar beter gepresteerd dan verwacht. De omzet steeg met 20,7% naar €780 mln. Het onderliggende ebitda verdubbelde ruimschoots van €9 mln naar €20 mln. ING had rekening gehouden met een omzet van €676 mln en een ebitda van €15 mln. Ook de ramingen van KBC Securities en NIBC werden overtroffen. Onderaan de streep werd het verlies van €9 mln, exclusief boekwinsten, omgebogen in een nettowinst van €8 mln. Dit komt overeen met een winst van €0,39 per aandeel.

De sterkste groei is gerealiseerd door de bouw- en vastgoedactiviteiten, die profiteren van de florerende Nederlandse woningmarkt. Bij vastgoedontwikkeling steeg de ebitda van €8 mln naar €13 mln. De woningbouw boekte een ebitda-stijging van €2 mln naar €6 mln. Beide divisies wisten hun winstmarges duidelijk op te voeren, ondanks sterk gestegen inkoopprijzen. Het aantal verkochte woningen daalde van 1.106 naar 1.065. Volgens Heijmans is het vullen van de pijplijn aan nieuwe woningprojecten de grootste uitdaging.  Procedures duren langer en er zijn te weinig nieuwbouwlocaties. Hoewel de orderportefeuille nu nog goed gevuld is, kan dit een rem gaan zetten op de groei.

Probleemproject

In de utiliteitsmarkt werd het verlies weliswaar weggewerkt, maar was de ebitda slechts break-even. Bij infra steeg de ebitda van €1 mln naar €6 mln. Dit is inclusief een extra verlies van €5 mln op de bouw van de Wilhelminasluis in Zaandam. Deze tegenvaller was al eerder gemeld. Nu de Raad van Arbitrage zich heeft uitgesproken over deze zaak, heeft Heijmans dit laatste probleemproject eindelijk afgehandeld en kan het de bouw hervatten. Nieuwe negatieve verrassingen in de infradivisie zijn niet te verwachten, al weet je dat bij de Nederlandse bouwers nooit. Heijmans zal dit jaar een goede stap zetten richting herstel van de winstgevendheid. In alle onderdelen zijn nog grote slagen te maken. Door de stagnerende nieuwbouw van huizen dreigt echter de belangrijkste aanjager van de groei stil te vallen. Wij vinden het aandeel bij een k/w van 14,5 daarom voldoende gewaardeerd en volstaan met ‘houden’.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!