Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Menno van Hoven, 15 aug 2018 11:45

Beurzen vandaag: nauwelijks beweging, Bayer zakt verder weg

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag: de Europese beurzen komen in de ochtendhandel nauwelijks van hun plaats en grote uitschieters zijn er niet. Ook op Wall Street was er weinig spektakel. Onder de kleinere aandelen springt Heijmans eruit en Bayer zakt vandaag nog wat verder weg in Duitsland.

NEDERLAND

De AEX noteert rond 10.00 uur zo goed als onveranderd op 561,50 punten en telt geen enkel aandeel dat meer dan 1% stijgt. Grootste daler is ArcelorMittal met -1,4% zonder directe aanleiding. Eenzelfde beeld zien we voor de AMX-index, waar ASMI met +0,8% de grootste stijger is en Aperam met -1,5% de dalers aanvoert. De ASCX-index levert met Heijmans wel een grote stijger. De bouwer kwam met goede halfjaarcijfers, die door beleggers worden beloond met een koerswinst van ruim 4%.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.55 uur:

 • ASR Nederland +0,9%
 • ASMI +0,8%
 • RELX +0,7%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.55 uur:

 • Aperam -1,5%
 • ArcelorMittal -1,4%
 • PostNL -1,1%

EUROPA

Elders in Europa is er ook weinig beweging met +0,1% voor de Eurostoxx50. De meest opvallende daler is het geplaagde Duitse Bayer, dat 1,9% inlevert, volgend op een dag van koersherstel gisteren na de zware klap in verband met de Monsanto rechtszaken. De koersdaling vandaag volgt op een adviesverlaging door Jefferies, dat van kopen naar houden gaat in verband met de onzekerheid de komende periode door de vele rechtszaken. Volgens de analisten zullen beleggers langs de zijlijn blijven totdat er meer duidelijkheid is over de omvang van de uiteindelijke schadeclaim. Dit kan maanden tot jaren duren en zal zodoende het aandeel in zijn greep houden. Het koersdoel voor Bayer ging van €110 naar €92.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.55 uur:

 • Safran +1,2%
 • Eni +1,0%
 • AB InBev +0,9%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.55 uur:

 • Bayer -1,9%
 • Intesa Sanpaolo -0,9%
 • Telefónica -0,6%

VERENIGDE STATEN

Op Wall Street waren de koersuitslagen gisteren iets groter met een plus van 0,5% voor de Dow Jones. De sectoren telecom en basismaterialen waren de grootste stijgers, met onder meer een plus van 1,5% voor DowDupont. Grootste daler Johnson & Johnson leverde slechts 0,6% in.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • McDonald’s +1,6%
 • DowDuPont +1,5%
 • Walmart +1,4%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Johnson & Johnson -0,6%
 • Home Depot -0,5%
 • Travelers -0,4%

GRAFIEK VAN DE DAG

Het Duitse Bayer doet vandaag weer een stap terug na een adviesverlaging door Jefferies (zie hierboven) en bereikt de laagste koers in ruim tien jaar tijd. Het koersverlies dit jaar is inmiddels -19,5%. Voordeel van de lagere beurskoers is wel dat het dividendrendement steeds verder oploopt en nu 3,3% bedraagt. Ondanks de recente ontwikkelingen blijven analisten over het algemeen zeer positief over Bayer, dat slechts één verkoopadvies krijgt. Het gemiddelde koersdoel van analisten ligt met ruim €110 nog altijd ver boven het huidige niveau. Wel is het natuurlijk aannemelijk dat meer analisten de komende periode in navolging van Jefferies hun advies en/of koersdoel bij gaan stellen.

AGENDA

Industriële productie VS, juli
(verwacht: 0,2%; vorig: 0,6%)
Detailhandelsverkopen VS, juli
(verwacht: 0,3%; vorig: 0,5%)
Groei productiesector VS, juli jaar-op-jaar
(verwacht: 3,7%; vorig: 3,4%)
Inflatie VK, juli jaar-op-jaar
(verwacht: 2,9%; vorig: 1,9%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!