Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 12 aug 2018 09:00

Drie redenen waarom de opmars van de dollar voorlopig nog niet ten einde is

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Waar eind vorig jaar gemiddeld nog werd verwacht dat de EUR/USD aan het einde van 2018 rond 1.27 zou staan, stelt Monex dat er in de afgelopen zo veel is gebeurd dat dit scenario inmiddels onwaarschijnlijk lijkt.

Allereerst begint de veronderstelling dat Trump met zijn handelsbeleid blaft, maar niet bijt aan geloofwaardigheid te verliezen. De Amerikaanse president heeft daadwerkelijk handelstarieven op staal, aluminium en Chinese goederen ingevoerd. Daarbovenop heeft hij gedreigd met nieuwe importheffingen. De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross heeft gezegd dat de VS net zolang doorgaat totdat de Amerikaanse tarieven China meer pijn doen dan de tegenmaatregelen die het land tegen de VS heeft doorgevoerd. Het oplaaiende handelsconflict heeft echter de dollar gestuwd, omdat investeerders in tijden van onrust de Amerikaanse munt nog altijd  als een veilige haven zien.

Inflationair

Als tweede reden geeft Monex aan dat de ingevoerde importtarieven samen met de hoge groei kunnen leiden tot een nog agressiever rentebeleid van de Fed. De hogere groei jaagt de inflatie aan en de importtarieven zullen op korte termijn inflationair zijn. Producenten en consumenten gaan immers meer betalen voor goederen die zij uit het buitenland betrekken. Monex verwacht dat dit de Fed zal bewegen om niet alleen in 2018 vier keer de rente te verhogen, maar wellicht in 2019 nog eens vier keer. Een bijkomend voordeel van een hogere rente is dat de Fed munitie heeft om op een later moment de economie met renteverlagingen te ondersteunen, mochten de nadelige gevolgen van de handelsoorlog tot volle wasdom komen.

Verwachting

Verder vindt Monex dat de ECB nog behoudender is dan werd gedacht. De ECB verwacht dat de langjarige economische groei in de eurozone 1,5% per jaar zal bedragen, waar deze in het eerste en tweede kwartaal van 2018 nog respectievelijk 0,4% en 0,3% bedroeg. Mocht de groei deze lijn in de tweede helft van het jaar doortrekken, dan zal de economie van de eurozone niet krapper maar iets ruimer worden. Monex wijst erop dat de ECB hierdoor langere tijd niet haar inflatiedoelen zal halen. De inflatie schommelt momenteel rond de 1% terwijl de doelstelling van de ECB 2% is. Mocht de ECB dezelfde politieke steun genieten als de Bank of Japan, dan zou de ECB eveneens nog veel langer een uitermate ruim monetair beleid kunnen voeren.

Monex stelt dat de hiervoor genoemde zaken in het voordeel spreken van de dollar en verwacht daarom dat de EUR/USD eind 2018 op 1.15 zal staan. Op langere termijn denken zij wel dat de euro sterker zal worden ten opzichte van de dollar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!