Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 11 aug 2018 10:00

Nabeurs: Buyout Tesla is slecht nieuws voor beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

Topman Elon Musk van Tesla is helemaal klaar met Wall Street en wil zijn bedrijf van de beurs halen. Dat is goed nieuws voor de aandeelhouders en een zorgwekkend signaal voor overige beleggers. In het verleden waren grote buyouts namelijk regelmatig een voorbode voor een flinke correctie.

Beleggers die hun geld willen stoppen in Tesla, moeten mogelijk haast maken. Topman Elon Musk twitterde afgelopen dinsdag dat hij overweegt om zijn bedrijf van de beurs te halen. In een uitgelekte e-mail aan de werknemers legt Musk uit dat de grote koersschommelingen van het aandeel soms te veel de aandacht afleiden van de operationele gang van zaken. Verschillende geldschieters zouden Musk willen helpen, maar het bestuur van Tesla heeft de knoop over een buyout nog niet doorgehakt. Bestaande aandeelhouders zouden hun belang kunnen aanhouden, of hun stukken verkopen tegen $420 per aandeel. De beurskoers vloog met circa 12% omhoog na de tweet. Als het concern daadwerkelijk tegen de door Musk genoemde prijs van de beurs verdwijnt, wordt Tesla de grootste buyout ooit met een waarde van $72 mrd exclusief schulden. Dat is goed nieuws voor Tesla-beleggers en een waarschuwingssignaal voor alle andere investeerders.

Van de beurs

In het verleden vonden grote buyouts vaak plaats enkele jaren voordat de stemming op aandelenmarkten omsloeg. Volgens onderzoeksbureau Dealogic vonden maar liefst dertien van de vijftien grootste buyouts tot nu toe plaats in 2006 of 2007. Een jaar later bereikte de kredietcrisis het hoogtepunt en gingen de beurskoersen hard onderuit. Het is uiteraard maar afwachten of de Tesla-transactie ooit rondkomt en veel andere grote buyouts zijn er dit jaar nog niet geweest. Dat lijkt echter slechts een kwestie van tijd. Zakenkrant Wall Street Journal meldde eerder dit jaar dat private equity-firma’s een oorlogskas hadden van meer dan $1000 mrd. De durfinvesteerders staan ongetwijfeld te popelen om met dat geld bedrijven op te kopen. Zolang het kapitaal op een spaarrekening staat, kunnen ze hierover namelijk geen hoge beheerkosten in rekening brengen.

Overnamejacht

Bij de jacht op interessante koopkandidaten krijgen de private equity-firma’s concurrentie van het bedrijfsleven. Dealogic heeft becijferd dat de totale waarde van het aantal fusies en overnames in het eerste halfjaar met 57% is toegenomen tot $2,49 bln. Als het bedrag in het tweede halfjaar ongeveer even hoog ligt, wordt 2018 een absoluut recordjaar voor bedrijfstransacties. Een totaalbedrag van bijna $5 bln (rode lijn in onderstaande grafiek) zou beduidend hoger liggen dan de $4,6 bln uit 2007. Ook in dit opzicht vormt een grote stijging van de transactiewaarde na een recordniveau een waarschuwingssignaal. Zowel in 2001 als in 2007 markeerde een nieuw record meteen ook een koerstop op de beurzen. Door de enorme hoeveelheid goedkoop geld die er door het extreem ruime beleid van centrale banken rondklotst, is de kans groot dat er in 2018 het transactierecord opnieuw wordt gebroken.

buyout

 

Kruit drooghouden

We kunnen ons schrap zetten voor een interessante nieuwsstroom van spraakmakende transacties. Avontuurlijk ingestelde investeerders kunnen mogelijk mooie winsten boeken door in te spelen op opbloeiende overnamefantasie. Meer behouden beleggers volgen liever het voorbeeld van superbelegger Warren Buffett. Zijn investeringsfirma Berkshire Hathaway heeft een kaspositie van meer dan $100 mrd, simpelweg omdat het Buffett niet lukt om voldoende goede en aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven te vinden. Wie ervoor kiest om toch wat meer geld achter de hand te houden, bevindt zich dus in heel goed gezelschap. Het kruit drooghouden is overigens het makkelijke deel. Er zijn straks stalen zenuwen nodig om het daadwerkelijk te gebruiken als de koersen flink gedaald zijn en het marktsentiment zeer negatief is. En wie het toch niet kan laten om het geld aan het werk te zetten: Buffett kocht eerder dit jaar 75 miljoen aandelen Apple en hij heeft geen positie in Tesla.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!