Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 9 aug 2018 11:00

De jaguar in de boom

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Beleggers in Tesla weten dat het sociale-mediagedrag van topman Elon Musk voor flinke koersuitslagen zorgt. Maar zelfs op de schaal van Musk was zijn bericht op Twitter dinsdag zeer opmerkelijk. In negen woorden meldde de Tesla-topman dat hij het bedrijf tegen een koers van $420 van de beurs wil halen. 

De financiering was ook al rond, aldus Musk. Verwarring alom. Dusdanig zelfs dat de handel in het aandeel Tesla tijdelijk werd stilgelegd. Even werd er zelfs getwijfeld of Musk geen grap had uitgehaald. Ook was er kritiek op de manier waarop Musk het nieuws naar buiten bracht. Nadat de handel werd hervat, sloot het aandeel dinsdag bijna 11% hoger op een kleine $380.

Voor short sellers was de tweet van Musk alles behalve grappig. Volgens de The Financial Times zorgde de koersstijging van afgelopen dinsdag voor een – papieren – verlies van $875 mln voor deze groep beleggers. Short sellers, ook wel ‘shorts’ genoemd, zijn beleggers die speculeren op een koersdaling in plaats van een koersstijging.

Jaguar

Een van de bekendste van de ‘Tesla-shorts’ is David Einhorn, oprichter van het hedgefonds Greenlight Capital. Einhorn heeft al een beroerde eerste helft van 2018 achter de rug. Zijn fonds verloor maar liefst 18,3% en daar droeg de shortpositie in Tesla flink aan bij. De grote fanbase onder beleggers vergeeft Musk tot nu toe zijn opmerkelijke gedrag. In tegenstelling tot Einhorn, die kritisch is over het (twitter)gedrag van de Tesla-oprichter. Uitbarsten tegen analisten en short sellers, een klokkenluider van sabotage beschuldigen en media aanvallen die kritisch over Tesla berichten, noemt Einhorn ‘opmerkelijk’. De argumenten van Einhorn voor zijn short positie zijn dan ook begrijpelijk. Toch wil zelfs de bekende en succesvolle short seller Marc Cohodes zijn handen niet branden aan Tesla. Hij vergeleek het shorten van Tesla met het uit de boom worstelen van een jaguar. Veel te gevaarlijk, het sentiment rond aandelen als Tesla, Amazon en Netflix is daarvoor nog veel te irrationeel en ‘bubbelig’, aldus Cohodes. Met potentieel grote verliezen voor de shorts tot gevolg. De wijze woorden van de ervaren short seller waren echter niet aan Einhorn en andere Tesla-shorts besteed. Ondanks hun vaak zeer terechte kritiek op Tesla, dragen zij de littekens van het gevecht met de jaguar die nog steeds hoog in de boom zit. En dat doet pijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!