Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Gerhard Verduijn, 9 aug 2018 13:00

Big Pharma blaakt van zelfvertrouwen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Zelfvertrouwen kan je de grote farmaceuten al enige tijd niet ontzeggen. Eind vorig jaar straalde Big Pharma reeds volop geloof in de toekomst uit, maar op de beurzen overheerste toen nog de scepsis. 

Dankzij de sterke halfjaarcijfers zijn inmiddels ook de beleggers om en stijgen de koersen. De sector heeft de verwachtingen opgeschroefd, maar niet voor elke farmaceut gloort een even kansrijke toekomst.

Ondanks de prima winstprognoses werden de derdekwartaalcijfers van 2017 van de grote farmaceuten op de beurzen slecht ontvangen. Maar, niets veranderlijker dan de belegger zo bleek recent weer eens. De afgelopen weken publiceerde Big Pharma de halfjaarcijfers en opnieuw waren de bedrijven positief over de winstverwachtingen. Deze keer werd het enthousiasme wel door beleggers gedeeld. Tijd om The Big Five eens goed tegen het licht te houden.

Novartis
Onze sectorfavoriet is met een koers/winstverhouding van 15,9 de duurste van de vijf grote spelers. Maar dat is natuurlijk niet zonder reden. Het bedrijf heeft in beperkte mate te maken met aflopende patenten, de pijplijn is goed gevuld en de niet sterk renderende oogheelkunde-divisie Alcon wordt volgend jaar afgesplitst. Daar staat tegenover dat Novartis geen bijzonder sterke positie heeft in immuno-oncologie, een belangrijke en snel groeiende markt. Is de nummer-1 positie daarmee in gevaar?

Roche
Deze andere Zwitserse farmaceut stelt wat teleur. Onzekerheid over biosimilars en de mate waarin de immuno-oncologieportefeuille kan groeien speelt het bedrijf parten. Wat betekent dat voor de winstontwikkeling voor 2019?

Pfizer
De Amerikanen bereiden zich voor op een groeifase vanaf 2020 en investeren daarom dit jaar $300 mln extra in onderzoek en ontwikkeling. Die injectie is nodig om de laatste testfase van medicijnen te financieren. Betaalt die investering zich uit, of neemt Pfizer teveel hooi op de vork?

Merck
Merck maakte begin dit jaar zeer positieve testresultaten bekend van met immuno-oncologiemedicijn Keytruda. Dat stemt natuurlijk tot tevredenheid, al wordt het bedrijf voor de omzetgroei wel afhankelijker van het middel. En hoe zit het met de beloofde margeverbetering?

Sanofi
Bij het Franse Sanofi ligt de pijn vrijwel exclusief bij de insulineproducten. Het belangrijkste product is Lantus, waarvan de omzet vooral in de VS loopt hard terugloop. In het verleden was Sanofi een ‘value trap’, een goedkoop aandeel waarvan de waardering maar niet wilde stijgen. Heeft het bedrijf dat imago nu afgeschud?

Klik hier voor het Verhaal van de Week over de grote vijf farmaceuten, inclusief onze adviezen op de individuele fondsen met een beleggingshorizon van twaalf maanden.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.