Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 8 aug 2018 14:25

Voorzichtigheid Eon valt niet goed

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers van het Duitse Eon liggen per saldo net iets hoger dan verwacht. Het is dan ook een tegenvaller dat het concern de prognose voor heel 2018 niet durft te verhogen.

De omzet van Eon is in het tweede kwartaal met 15% gedaald naar €7,7 mrd. Die daling wordt volledig veroorzaakt door een aanpassing van de boekhoudregels. Op vergelijkbare basis ligt de omzet op hetzelfde niveau als een jaar geleden. De consumentendivisie slaagde erin om 100.000 nieuwe klanten aan te trekken, zodat het klantenbestand uitkomt op meer dan 20 miljoen. De omzet binnen deze afdeling nam met 2% toe naar €4,7 mrd. De ebit daalde echter met 30% naar €85 mln. De scherpe terugval was voornamelijk te wijten aan de timing van factuurontvangsten. De stijging van de ebit in het eerste halfjaar met 8% naar €477 mln is een betere weergave van de onderliggende prestaties. Eon waarschuwde echter wel dat de scherpe concurrentie binnen de elektriciteits- en aardgasmarkt de marges onder druk blijft zetten.

Uitdagend klimaat

Het uitdagende klimaat binnen het consumentensegment was voor Eon een belangrijk argument om de prognose voor 2018 niet te verhogen. Ondanks een stijging van de onderliggende ebit in de eerste jaarhelft met 10% naar €1,9 mrd, herhaalde het nutsbedrijf de verwachting van een bedrag van €2,8 tot €3 mrd in heel 2018. De genormaliseerde nettowinst komt dan uit op €1,3 tot €1,5 mrd. In het eerste halfjaar nam die winst nog met 19% toe naar €1,05 mrd. De terughoudendheid om de vooruitzichten na de degelijke cijfers niet te verhogen, kwam het concern woensdagochtend op een verlies van 1,5% te staan.

Innogy

Door de scherpere concurrentie en het vooruitzicht van een prijsplafond op de Britse energiemarkt, neemt het belang van kostenbesparingen toe. De eerder dit jaar aangekondigde overname van Innogy is dan ook een goede zet. De complexe transactie wordt naar verwachting in 2019 afgerond. De waardering van Eon (k/w van 14,5) heeft weinig opwaarts potentieel. Het toekomstige rendement wordt dan ook bepaald door dividend (4,5% rendement) en winstgroei. Zeker met het oog op de kostenbesparingen na de overname van Innogy is er voldoende reden om het koopadvies te handhaven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!