Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 8 aug 2018 15:52

Corbion heeft het moeilijk

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Voedingsingrediënten- en biochemiebedrijf Corbion heeft duidelijke doelstellingen voor 2018-2021 geformuleerd. Daarbij gaat het onder meer over een autonome omzetgroei van 3 tot 6% en bij de Ingrediëntendivisie moet de netto-omzetgroei 2 tot 4% zijn; 1 tot 3% bij Voeding en 3 tot 10% bij Biochemie. De Ingrediëntendivisie zou daarbij een operationeel-resultaatmarge (ebitda) van minstens 19% moeten behalen. Wij zetten de prestatienormen af tegen de actuele prestaties.

Cijfers

De halfjaaromzet van Corbion daalde met 4,9%, naar €439 mln. Zonder wisselkoers­effecten en acquisities kwam die daling neer op een stijging van 3,1%. Dat valt dus net aan binnen de gestelde marge van 3 tot 6%. De netto-omzetgroei bij de Ingrediëntendivisie was echter geen 2 tot 4%. Die kwam uit op -7,2%, te weten -9,5% bij Voeding en -0,4% bij Biochemie. Vooral de daling bij Voeding hakt erin, want dit onderdeel maakt 73% uit van de totaalomzet. Ook de autonome omzet kwam met een stijging van 0,1% niet uit binnen de beoogde bandbreedte van 2 tot 4%.
Het operationeel resultaat (ebit) daalde met maar liefst 31%, tot €50,2 mln. De ebitda-marge nam af van 21 naar 16,7%. Dat is beneden de doelstelling van 19%. Indien echter de bijzondere posten worden genegeerd, komt die marge net als in 2017 uit op 20,3%.

Advies

Het is bij Corbion momenteel nogal op het randje van de doelstellingen of eronder. Wij zijn dan ook niet enthousiast over de halfjaarcijfers.
Corbion is een innoverend bedrijf op het terrein van biologische plastics en sinds kort ook van de winning van ingrediënten uit algen. Dat levert echter vooralsnog een negatieve ebitda op van €14 mln. De halfjaarnettowinst daalde mede hierdoor met 33%, tot €32 mln. Bij een veeleisende k/w van 29,4 zien wij daarom geen reden om ons verkoopadvies te wijzigen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!