Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 1 aug 2018 15:30

Vitamine-effect DSM raakt uitgewerkt

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Dankzij een tijdelijke stijging van de vitamineprijzen kan DSM een nadelig valuta-effect goed opvangen. Beleggers moeten er rekening mee houden dat de rugwind in de komende jaarhelft gaat liggen.

De omzet van DSM is in het tweede kwartaal met 9% gestegen naar €2,4 mrd. Het groeicijfer werd echter vertekend door enkele eenmalige effecten. Het bedrijf plukte de vruchten van fors hogere vitamineprijzen, maar had ook behoorlijk last van tegenwind aan het valutafront. De onderliggende groei kwam uit op 8%. Het bedrijfsresultaat groeide met maar liefst 35% naar €508 mln. Ook hierbij speelde het vitamine-effect een grote rol. Op vergelijkbare basis kwam de toename uit op 6%. Onderaan de streep schoot de nettowinst met 85% omhoog naar €302 mln, oftewel €1,73 per aandeel.

Degelijke groeicijfers

Op divisieniveau kende Nutrition ook zonder de vitamine-injectie een iets betere periode. De vergelijkbare omzet steeg met 8% naar €1,4 mrd. Dit was vooral te danken aan een prijseffect van 6%. De volumegroei bleef iets achter, onder meer als gevolg van een truckersstaking in Brazilië. Het bedrijfsresultaat van de afdeling klom met 6% naar €287 mln. Bij Materials kwam de onderliggende omzetgroei uit op 7% en de omzet op €754 mln. Binnen dit segment was de toename voornamelijk het gevolg van volumegroei van 5%. De prijsstijging van 2% was een gevolg van het doorberekenen van hogere grondstofprijzen. Op vergelijkbare basis klom de ebitda met 5% naar €135 mln

Lauwe reactie

Na het sterke eerste kwartaal en de optimistische strategie-update komen de goede resultaten niet als een verrassing. Gezien de wat lauwe koersreactie hadden sommige beleggers zelfs op een wat hogere omzetgroei gerekend. Voor de lange termijn is het vooral een positief signaal dat DSM goede voortgang boekt met het verschuiven van de verkoopmix naar producten met een hogere winstmarge. De eerder uitgesproken doelstelling van een omzetgroei van 5% en van het bedrijfsresultaat met 7 tot 9% in de periode tot en met 2021 is niet te hoog gegrepen. Daar komt bij dat de vrij bescheiden payout (40 à 50% van de winst) ruimte laat voor dividendgroei. Het dividend wordt dit jaar verhoogd van €1,85 naar €2,30 (2,5% rendement). De kwartaalcijfers geven geen aanleiding om het koopadvies te veranderen.

DSM in cijfersQ2 2018Q2 2017
Onderliggende omzet€2,2 mrd€2,2 mrd
Onderliggende ebitda€398 mln€376 mln
Nettowinst€302 mln€163 mln
Rugwind gaat liggen
DSM profiteert optimaal van hoge vitamineprijzen als gevolg van problemen bij BASF. De branchegenoot moest door een brand tijdelijk een fabriek sluiten. In het afgelopen kwartaal kregen de omzet en het bedrijfsresultaat van DSM een impuls van respectievelijk €145 en €110 mln. Dat was iets minder dan de €220 en €165 mln uit het eerste kwartaal. Daarmee is het overgrote deel van het voordeel waar het concern voor 2018 zelf op rekende al binnen. Dankzij de vitaminemeevaller, de stevige winstgevendheid en enkele kleine verkopen is de nettoschuldpositie in de afgelopen twaalf maanden gedaald van €2,2 mrd naar €831 mln. De groeiende financiële armslag wordt ingezet voor gerichte overnames of deels uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!