Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 31 jul 2018 16:15

Groei van Danone zwakt in tweede kwartaal al af

0 0 Leestijd ongeveer

Danone beleeft de laatste tijd een duidelijke opleving van de autonome omzetgroei, maar dat heeft wel vaak tijdelijke oorzaken. Wij verwachten dat de groei in de tweede jaarhelft zal matigen.

Na de eerstekwartaalcijfers spraken we de verwachting uit dat de autonome omzetgroei van Danone van 4,9% uit het eerste kwartaal niet gehandhaafd zou kunnen blijven. Er zaten teveel tijdelijke effecten in de cijfers, met name bij de divisie Medische- en Babyvoeding.

Een reeks schandalen met Chinese (baby)voeding heeft ertoe geleid dat Chinezen vooral op buitenlandse producten zijn gaan vertrouwen. Dat vertaalde zich in het eerste kwartaal in een autonome omzetgroei van de divisie van 14,5%. Conform onze verwachting zwakte de groei in het tweede kwartaal af. Deze kwam uit op 10,6%. Dat is nog steeds hoog, maar het ligt in de lijn der verwachting dat het groeicijfer in de loop van het jaar verder zal dalen.

De sterke groei van de waterdivisie is eveneens exceptioneel. In de eerste helft van 2017 was deze 0,8%. Toen kwam er een stijging naar circa 9% over de tweede jaarhelft. Nu was de groei 4,5% over het eerste halfjaar van 2018, en 4,8% in het tweede kwartaal. De tweede jaarhelft zal uitdagend worden.

Grote zuiveldivisie van Danone

De groei bij Water is bovengemiddeld. Zuivel, verreweg de grootste divisie, kent een autonome omzetdaling. In Noord-Amerika is met +1,4 wel weer sprake van autonome omzetgroei (was -2,0% over heel 2017), maar in het tweede kwartaal is het elders in de wereld misgegaan. Geruchten over een aanstaande prijsverhoging leidde tot een consumentenboycot van Danone-producten in Marokko. Als gevolg hiervan liep de autonome kwartaalomzetgroei in de regio ‘rest van de wereld’ met 2,4% terug. Zonder de boycot zou er een stijging van 0,4% zijn geweest. Over heel 2017 was er ook sprake van een daling, van -1,3%. De boycot zal effect blijven houden.

De tweede jaarhelft wordt, alles overziend, moeilijker dan de eerste. Er is minder groei in China, wellicht lagere groei bij Water en druk op de zuivelverkopen.

Advies

De autonome halfjaaromzet steeg met 4% en het autonome nettowinstinkomen met 8,2%. De omzetstijging werd vooral bewerkstelligd met prijsstijgingen. Dat is niet lang houdbaar. In combinatie met een moeilijker tweede jaarhelft en de k/w van 18,6 blijft het advies daarom ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!