Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 27 jul 2018 13:52

Winstsprong Shell maakt geen indruk

0 0 Leestijd ongeveer

De inkoop van $25 mrd aan eigen aandelen kon bij Shell de aandacht niet afleiden van de matige winstcijfers. Beleggers doen er echter goed aan om vooral te letten op de gunstige onderstroom.

De kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell wijzen uit dat de onderneming de wind in verschillende opzichten in de rug heeft. Ten opzichte van vorig jaar steeg de omzet met 34% naar $96,8 mrd. Dat was voor een groot deel te danken aan hogere energieprijzen. De gemiddelde verkoopprijs van een vat olie ($66,09) lag 45% hoger dan in het tweede kwartaal van 2017. Het concern leunt echter sterk op de verkoop van aardgas, waarvan de prijs slechts met 13% opveerde. Dankzij de stijgende omzet en de scherpe kostenfocus kwam de vrije kasstroom uit op $9,5 mrd. Beleggers hadden echter vooral oog voor de productiedaling (-2% naar 3,4 miljoen vaten per dag) en de wat magere winst.

Aandeleninkoop

Onder de streep steeg de winst (tegen constante voorraadkosten) met 30% naar $4,8 mrd. Analisten hadden gehoopt op een bedrag van bijna $6 mrd. Het verschil wordt met name veroorzaakt door een winstdaling van 34% bij de downstream-divisie. Bij deze activiteiten kampte Shell met nadelige valuta-effecten en achterblijvende raffinagemarges. Winstsprongen bij de upstream- (+330% naar €1,5 mrd) en aardgasdivisie (+97% naar €2,3 mrd) konden die tegenvaller niet compenseren. De beurskoers daalde na de cijferpresentatie met bijna 3%, hoewel het concern aankondigde voor $25 mrd aan eigen aandelen te gaan inkopen.

Positieve onderstroom

De onderneming had al eerder laten weten dat er een inkoopprogramma in de planning zat. Het programma loopt tot eind 2020 en voor het lopende kwartaal heeft Shell $2 mrd opzij gezet. Daarvoor heeft het concern volop ruimte, dankzij de stevige vrije kasstroom en de sterkere balans. De gearing (nettoschuldpositie als percentage van het eigen vermogen) is het afgelopen jaar gedaald van 25,8% naar 23,6%.

Voorlopig kan het bedrijf de vruchten blijven plukken van hogere energieprijzen, terwijl de productie weer gaat stijgen naarmate meer energievelden in productie gaan. Die gunstige onderstroom en het aantrekkelijke dividendrendement wegen zwaarder dan de wat magere winstcijfers. Het koopadvies blijft van kracht.

Shell in cijferskw2 2018kw2 2017
Omzet$96,8 mrd$72,1 mrd
Kapitaalinvesteringen$5,8 mrd$6,8 mrd
Winst (op basis van constante voorraadkosten, gecorrigeerd voor eenmalige posten)$4,7 mrd$3,6 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!