Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 25 jul 2018 09:40

Megaboete deert Alphabet niet

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoers van Alphabet schiet omhoog dankzij een stevige omzetgroei. Hoewel de winst vertekend wordt door een megaboete, zijn de onderliggende ontwikkelingen zeer gunstig.

De inkomsten van Alphabet zijn in het tweede kwartaal met ruim een kwart gestegen naar $32,7 mrd. De belangrijkste motor achter die snelle stijging is dat er 58% meer betaalde advertenties op het eigen netwerk werden aangeklikt. Daar staat tegenover dat de inkomsten voor elke klik 22% lager uitpakten dan een jaar eerder.

De kosten om mensen naar zoekmachine Google te lokken – de zogeheten traffic acquisition costs – stegen met 12% naar $3,4 mrd. Het concern slaagde er niettemin in om de kosten minder snel te laten groeien dan de inkomsten. Toch viel de operationele marge net iets terug, van 26 naar 24%. Die daling wordt veroorzaakt doordat steeds meer mensen via smartphones en tablets over het internet surfen. Google moet voor het internetverkeer een kleine bijdrage afstaan aan de fabrikanten van de mobiele apparaten.

Megaboete

Onderaan de streep werd de nettowinst van $3,2 mrd zwaar geraakt door een boete van $5,1 mrd. De Europese Commissie legde deze op omdat Alphabet de machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android heeft misbruikt. Als boetes buiten beschouwing blijven, zou de winst met 32% zijn opgeveerd naar $8,3 mrd.

Die forse stijging weerspiegelt niet alleen de operationele verbeteringen. De onderneming profiteerde ook van een waardestijging van de beleggingsportefeuille met ruim $1 mrd. Aphabet profiteerde onder meer van de verkoop van reviewwebsite Glassdoor en de beursintroductie van DocuSign.

Dominante positie

De indrukwekkende cijfers van Alphabet werden dinsdag na beursopening beloond met een koersstijging van ruim 4%. Daarmee betalen beleggers circa 28 maal de verwachte winst voor het internetconcern. De onderneming kan nog lange tijd de vruchten plukken van de dominante positie op de markt voor digitale zoekopdrachten. Bij de huidige waardering en na een koerssprong van ruim 15% sinds eind mei is van een gunstig instapmoment echter geen sprake. Ondanks de sterke resultaten komt er geen verandering in het houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!