Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 25 jul 2018 10:57

Cijfers ASMI houden niet over

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De omzet van ASMI bleef in het tweede kwartaal wat achter bij de verwachtingen. De onderneming voorspelt echter dat de orderontwikkeling de komende maanden gaat aantrekken.

ASMI is er niet overtuigend in geslaagd om de teleurstelling van het eerste kwartaal weg te spoelen. De inkomsten van €208,7 mln in het tweede kwartaal lagen wel ruim 30% hoger dan in die voorgaande periode, maar ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar was er sprake van een daling met 3%. Het bedrag lag bovendien aan de onderkant van de bandbreedte van €200 tot €230 mln die ASMI drie maanden eerder had voorspeld. De brutowinstmarge liep ten opzichte van 2017 terug van 43,1% naar 42,1% en het bedrijfsresultaat daalde met 10% naar €38,3 mln. Onderaan de streep was het verschil helemaal groot. De nettowinst kelderde van €154,5 mln naar €59,4 mln. Die terugval werd volledig veroorzaakt door een boekwinst van €101,0 mln in dezelfde periode vorig jaar.

Orderontwikkeling

In de cijferpublicatie trok de orderontwikkeling minstens evenveel aandacht als de financiële resultaten. Het orderbedrag van €175,9 mln lag beduidend lager dan de €206,5 mln uit het eerste kwartaal. De verhouding met de omzet – de zogeheten book-to-bill ratio – kwam uit op 0,84. Meestal voedt een dergelijke verhouding de vrees dat er een omslag in de chipsector zit aan te komen. ASMI nam die vrees echter weg met de voorspelling dat de orderinname in het lopende kwartaal uitkomt op €200 tot €230 mln. De inkomsten liggen in deze periode naar schatting op €180 à €200 mln.

Goed gepositioneerd

ASMI stevent in het lopende jaar af op een winst van ruim €3. Beleggers betalen na een kleine koersdaling woensdagochtend ruim 15 maal dat bedrag voor het aandeel. Die waardering is alleszins redelijk met het oog op de zeer sterke balans die het mogelijk maakt om in augustus €4 aan bonusdividend uit te keren. Het reguliere dividend wordt met 14% verhoogd naar €0,80 (1,7% rendement). Onderzoeksfirma Gartner voorspelt dat de wafer fab-markt waarin ASMI actief is in 2019 en 2020 krimpt, maar door de goede positie binnen veelbelovende marktsegmenten zal de marktomslag het bedrijf relatief licht raken. Met het oog op het aantrekkelijke dividendbeleid en de goede vooruitzichten voor lange termijn, blijft het koopadvies van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!