Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 23 jul 2018 09:43

Bemoedigende cijfers Schlumberger

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het herstel van de olieprijs legt Schlumberger geen windeieren. De oliedienstverlener buigt een verlies om in winst en kijkt optimistisch naar de toekomst.

Oliedienstverlener Schlumberger heeft in het afgelopen kwartaal de omzet met 11% opgeschroefd naar $8,3 mrd. Omdat ook de marge wat verbeterde, liep de ebit zelfs nog wat sneller op: +17% naar $875 mln. Onderaan de streep werd een verlies van $74 mln omgebogen naar een winst van $430 mln.

De verbetering was volledig te danken aan een groeiende vraag op de Noord-Amerikaanse thuismarkt. In vergelijking met een jaar eerder schoten de inkomsten met 43% omhoog naar $3,1 mrd. Het concern profiteert hier van de productiegroei door het aanboren van nieuwe schalievelden. De internationale omzet nam met 1% af naar $5,1 mrd.

Optimisme

In de cijferpublicatie blikt het concern optimistisch vooruit op zowel de korte als lange termijn. De hogere olieprijs vertaalt zich in een groeiende orderstroom. Daar komt bij dat de internationale omzet de afgelopen maanden wat onder druk stond door vertragingen. Hierdoor kan Schlumberger de komende periode een inhaalslag maken.

Op de lange termijn schiet de productiecapaciteit volgens het concern tekort om te voorzien in de groeiende olievraag. Energiemaatschappijen zijn nog terughoudend, maar moeten vroeg of laat de investeringen flink opschroeven om alleen maar de productie op peil te kunnen houden. Vorig jaar werd er bijvoorbeeld reserves gevonden van 3,4 miljard olievaten, terwijl er 30 miljard vaten werden aangeboord.

Volle capaciteit

Schlumberger houdt er rekening mee dat het in het vierde kwartaal op volle capaciteit kan draaien. Het concern krijgt dan de mogelijkheid om de prijzen verder op te schroeven. Op basis van een geschatte winst per aandeel van bijna $2 is het aandeel zeer hoog gewaardeerd (k/w 34). Zolang de olieprijs rond het huidige niveau schommelt, is het echter een kwestie van tijd voordat de winst flink stijgt. In afwachting van het omslagpunt blijft het koopadvies voor de oliedienstverlener van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!