Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Christian Slagter-Koster, 21 jul 2018 15:45

Waarom ING positiever over aandelen is geworden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Ondanks alle geopolitieke spanningen ziet ING dat de wereldwijde economie goed blijft draaien. Het economisch momentum lijkt weer iets aan te trekken na de dip in de eerste maanden van het jaar.

Vooral in Europa zag ING een verbetering van de economische cijfers. Daarnaast blijft de Amerikaanse economie op volle toeren draaien. Dat komt mede door het begrotingsbeleid van de Amerikaanse regering.

ING verwacht dat de economie van de VS in het tweede kwartaal op jaarbasis met ruim 3% is gegroeid. De gematigde loonstijging suggereert daarbij dat de Fed de rente niet heel snel hoeft te verhogen. De inflatiedruk is namelijk niet groter geworden.

In de opkomende markten blijft het economisch momentum redelijk. Wel is het sentiment verslechterd door alle zorgen over toenemend protectionisme. Volgens ING zijn echter de verwachtingen van de markt over renteverhogingen van de Fed, de sterker wordende Amerikaanse dollar en een stijgende olieprijs in potentie grotere risico’s. De opkomende markten zijn daarom volgens ING het belangrijkste slachtoffer geworden van de toegenomen risicoaversie van beleggers.

Waardering aandelen gedaald

Ook de waardering van aandelen in het algemeen is de afgelopen maanden vrij sterk gedaald. Dit terwijl de trend van de winstgroeivooruitzichten van bedrijven nog steeds positief is. ING is van mening dat beleggers een te negatief economisch scenario in de koersen hebben ingeprijsd. Dit komt onder andere tot uiting in diverse sentimentindicatoren.

De recente afname van de risicobereidheid van beleggers is ook terug te zien in de prestaties op regio- en sectorniveau. Relatief defensieve regio’s zoals de VS hebben beter gepresteerd dan de meer cyclisch gevoelige regio’s als de eurozone, Japan en opkomende markten. Op sectorniveau deden juist de aandelen van telecom- en nutsbedrijven het goed.

ING gaat er van uit dat deze rotatie van tijdelijke aard is. De analisten rekenen op een aanhoudend gezonde wereldwijde economische groei. Het advies voor aandelen is verhoogd van ‘neutraal’ naar ‘overwogen’, waarbij het advies voor beursgenoteerde vastgoedaandelen is verlaagd van ‘overwogen’ naar ‘neutraal’. Het fundamentele economische plaatje voor vastgoed blijft redelijk positief, maar bij het herstel van de risicobereidheid die ING verwacht, past volgens de analisten een opwaarts herstel van de rente. ING denkt dat aandelen van opkomende markten bovengemiddeld zullen presteren, omdat de winstgroeiverwachtingen voor 2019 ten opzichte van andere regio’s hoger liggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!