Wessanen verspeelt vertrouwen - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 20 jul 13:52

Wessanen verspeelt vertrouwen

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De beurskoers van Wessanen klapt onderuit na de publicatie van zwakke kwartaalcijfers. De goede groeivooruitzichten moeten flink worden bijgesteld.

De kwartaalcijfers van Wessanen wijzen uit dat de groeiverwachtingen een flinke deuk hebben opgelopen. De omzet is in de afgelopen maanden met 0,3% gedaald naar €156,9 mln en de winst viel terug van €7,1 mln naar €3,9 mln.

De daling is te wijten aan verschillende uitdagingen op de Franse en Britse markt. In Frankrijk zit de vraag naar organische producten behoorlijk in de lift. Het bedrijf profiteert daar echter nauwelijks van, aangezien het met het eigen merk Bjorg moet opboksen tegen allerlei nieuwe concurrenten. In het Verenigd Koninkrijk heeft het concern ervoor gekozen om de marge te beschermen via prijsverhogingen in reactie op hogere grondstofprijzen. Dit leidt er echter toe dat supermarkten minder schapruimte beschikbaar stellen voor de producten van de onderneming. De inkomsten nemen daardoor af, en bovendien had Wessanen enigszins last van valutaschommelingen.

Onverwachte tegenvaller

In Duitsland en Spanje kende het voedingsbedrijf overigens wel een goed kwartaal. Bovendien boekte de onderneming goede voortgang bij de expansie naar nieuwe afzetmarkten, zoals Scandinavië en Brazilië. Beleggers hadden echter vooral oog voor de omzetdaling. Het aandeel ging vrijdagochtend met ruim 20% onderuit.

Die forse terugval wordt voor een deel verklaard door het onverwachte karakter van de tegenvaller. Drie maanden geleden legde Wessanen nog de nadruk op de sterke autonome groei en herhaalde het de prognose voor 2018. Nu wordt dit vooruitzicht bijgesteld van een sterke naar een gematigde groei van de omzet uit eigen merken.

Ongepaste waardering

Een tweede reden waarom de tegenvaller hard aankomt, is de hoge waardering van het aandeel. Op basis van de goede groeivooruitzichten werd Wessanen verhandeld voor bijna 34 maal de verwachte winst. Het gaat enige tijd kosten om de problemen aan te pakken en het beleggersvertrouwen te herstellen. In de tussentijd heeft de beurskoers weinig tot geen opwaarts potentieel. Dat geeft aanleiding om het advies bij te stellen van ‘kopen’ naar ‘verkopen’. We verlagen de schatting voor de winst per aandeel voor 2018 van €0,53 naar €0,41.

Wessanen in cijfers H1 2018 H1 2017
Omzet €323,6 mln €324,7 mln
Ebita €28,3 mln €30,6 mln
Winst €15,4 mln €20,3 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles