Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Johan Brinkman, 19 jul 2018 13:00

Miskleunende aandelenanalisten van banken belachelijk maken? Niet doen!

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Miskleunende aandelenanalisten van banken belachelijk maken? Niet doen! Want beleggingsadvies geven is geen exacte wetenschap. Natuurlijk spelen bij banken ook andere dan beleggingstechnische overwegingen een rol bij hun adviezen – vooral commerciële. Maar ook de onafhankelijke beleggingsanalist gaat soms de mist in.

Ieder halfjaar publiceert Beleggers Belangen een analyse van de rendementen van de adviezen van de aandelenanalisten van elf binnen- en buitenlandse banken. Het is een vast moment van vermaak. En soms van leedvermaak. Want het komt zeer geregeld voor dat een van de lievelingetjes van de bankenanalisten op de beurs genadeloos wordt afgeslacht.

Bekende voorbeelden zijn van de afgelopen jaren zijn Arseus (sinds 2015 Fagron) en Imtech (in 2015 failliet). Arseus kelderde in 2014/2015 van een recordstand van €41,63 naar een dieptepunt van €3,89. In die periode namen bankenanalisten, die Arseus eerst in de armen hadden gesloten, stuk voor stuk afstand van dit aandeel. Maar wel vaak pas na tientallen procenten koersverlies.

Pools pretpark

Bij Imtech hetzelfde verhaal. Ook jarenlang een van de meest geliefde fondsen op Beursplein 5. Tot het bedrijf op 4 februari 2013 bekend maakte dat het dat het zich verslikt had in de aanleg van een Pools pretpark. De beurskoers halveerde die dag. Dat bleek de opmaat voor wat verder ging komen aan lijken in de kast en koersverlies. En weer moesten bankenanalisten met schaamrood op de kaken hun advies verlagen.

Echter, de eerlijkheid gebied te zeggen dat er in die jaren maar weinigen waren die twijfelden aan het potentieel van beide aandelen. Ook bij Beleggers Belangen niet. Natuurlijk worden ook onafhankelijke, niet commercieel gedreven analisten wel eens minder enthousiast als een aandeel maar blijft stijgen. Weinigen hebben echter het lef om bij zo’n beurslieveling een keihard verkoopadvies te geven.

Een klassiek voorbeeld van een analist die zijn nek wél durfde uit te steken, is Teun Teeuwisse, Die uitte, als baas van het analistenteam van ABN Amro, al in 2012 zijn twijfels over Imtech. Later richtte hij zijn peilen ook op Arcadis. Maar types als Teeuwisse  zijn dun gezaaid in beleggingsland. Ook bij onafhankelijke partijen kiezen velen bewust of onbewust voor de veilige weg.

Aandelenanalisten van banken

Wij merken dan nu wel op dat maar liefst acht  van de elf onderzochte aandelenanalisten van banken begin dit jaar het aandeel ING op kopen hadden staan, en dat ze daar ondanks de zware koersdalingen -17,1% in het eerste halfjaar stug aan vasthielden, maar leedvermaak hebben we niet. Ons houdadvies van begin dit jaar heeft beleggers weliswaar niet tot kopen aangezet, maar zo stoer om een verkoopadvies te geven zijn we nu ook weer niet geweest.

Klik hier voor het Verhaal van de Week met de rendementen van de adviezen van de aandelenanalisten van elf binnen- en buitenlandse banken over het eerste halfjaar van 2018.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.