ASML verrast opnieuw, maar dat is eigenlijk geen verrassing - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 18 jul 13:30

ASML verrast opnieuw, maar dat is eigenlijk geen verrassing

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Chipmachinemaker ASML verraste weer en maakte daarmee ons koopadvies waar. De tweedekwartaalomzet steeg met 20% naar €2740 mln. Dat was hoger dan de hoogste schatting van de analisten.

Er werd één EUV-machine meer verscheept dan ASML verwachtte, en er konden er zeven als omzet geboekt worden. In het tweede kwartaal van 2017 was dat er één. EUV staat voor Extreme Ultraviolet, wat bij gebruik een machine oplevert die dankzij de tot nu toe kleinst beschikbare golflengte licht de meeste informatie- en functiemogelijkheden op een chipoppervlak kan etsen.

De EUV-machines zijn nog deels in ontwikkeling, wat kan verklaren dat de brutomarge daalde van 48,7% in het tweede kwartaal van 2017 naar 43,3% nu. Die daling was echter verwacht. De hogere omzet bij die marge leverde wel weer een hoger dan verwachte nettowinst op: +8%, tot €584 mln. De analisten gingen uit van gemiddeld €524 mln, bij een hoogste schatting van €559 mln.

Toekomstverwachtingen bij ASML

ASML verwacht in 2018 in totaal 20 EUV-machines af te leveren. Dat betekent niet dat deze allemaal in 2018 als omzet geboekt kunnen worden, maar het is wel een opsteker voor de omzetgroei. Ook geeft het bedrijf aan dat de DUV (deep ultraviolet)-markt tot in 2019 (zo ver als gekeken kan worden) gunstig zal blijven. Bij de DUV-machines wordt eveneens geïnnoveerd. DUV kan daardoor gebruikt worden in combinatie met EUV.

ASML verwacht in het derde kwartaal een omzet van €2,7 mrd tot €2,8 mrd, bij een brutomarge van 47 à 48%. Dat is hoger dan de hoogste schatting in de markt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de aandelenkoers na de bekendmaking van de cijfers flink steeg.

Het bedrijf is tevens bezig met aandeleninkoop. Over 2018 en 2019 wordt in totaal voor €2,5 mrd aan aandelen ingekocht. De teller stond op 1 juli 2018 op €439 mln.

Wij hebben een koopadvies staan voor ASML. Gezien deze cijfers, en de k/w van 32 bij de huidige en verwachte winstgroei, zien wij geen reden dit advies te wijzigen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles