Europese banken hebben een structureel probleem - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 16 jul 10:53

Europese banken hebben een structureel probleem

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Deutsche Bank

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden

Zelfs na het wegebben van de politieke crisis in Italië staan de beurskoersen van Europese banken sterk onder druk. Dat heeft alles te maken met structurele uitdagingen, zoals de opkomst van fintech-concurrenten.

De grote Europese banken krijgen de laatste tijd wat meer ademruimte. De economie laat een gezonde groei zien, de Amerikaanse rente loopt op en dat gebeurt volgend jaar ook in Europa. Toch laat de sector op de beurs een droevig beeld zien. De Eurostoxx Banks Index is sinds de start van het jaar met ruim 15% gedaald. In dezelfde periode is de Eurostoxx50 Index slechts met 1% teruggevallen. De stijgende winsten van de banken kunnen duidelijk niet verhullen dat er iets structureel mis is met het bedrijfsmodel.

Deutsche Bank staat model voor de problemen binnen de sector. De onderneming slaagt er niet in om de kosten in de hand te houden, in verschillende segmenten ontbreekt het de bank aan schaalgrootte en in andere markten wordt terrein verloren aan nieuwe fintech-bedrijfjes. Ondanks een koersstijging van ruim 7% na de voorpublicatie van meevallende kwartaalcijfers op maandag 16 juli, noteert het aandeel een derde lager dan eind 2017.

Politieke crisis

Beleggers moeten zich bij Deutsche Bank vooral niet laten verleiden door het bericht dat de nettowinst in het tweede kwartaal van €400 mln ruim dubbel zo hoog lag als de oorspronkelijke prognose. Het heeft er alle schijn van dat de meevaller vooral het gunstige economische klimaat weerspiegelt. Het gaat veel tijd kosten om de structurele problemen van de bank op te lossen, en het is bovendien maar zeer de vraag of daarvoor voldoende financiële beweegruimte bestaat en of de nieuwe topman Christian Sewing de aangewezen persoon is om deze operatie te leiden (zie Beleggers Belangen nr. 22).

De koers van andere Europese banken is in het eerste halfjaar overigens ook flink gedaald. BNP Paribas en Santander verloren beide 16%, ondanks een goed begin van 2018. De koersen kregen een flinke tik tijdens de politieke crisis in Italië, die in de tweede helft van mei uitbrak. Beleggers maakten zich zorgen over de posities in Zuid-Europese staatsleningen van beide banken.

Economische zorgen

Hoewel de rust de afgelopen maand enigszins is teruggekeerd in de Italiaanse politiek, blijft een koersherstel uit. Een belangrijke redenen zijn het wat afzwakkende economisch momentum en het vooruitzicht dat de Europese rente voorlopig laag blijft.

Daarvan heeft Santander het minste last, want de bank boekt bijna de helft van de bedrijfswinst buiten Europa. Ruim een kwart van dat bedrag (+27% naar €677 mln) was in het eerste kwartaal uit Brazilië afkomstig. Binnen Europa zijn Spanje (+26% naar €455 mln) en het Verenigd Koninkrijk (-21% naar €320 mln) de belangrijkste markten.

De traditionele bankactiviteiten van BNP Paribas zijn juist gefocust op de landen rond de Franse thuismarkt, zoals Italië en België. Omdat het concern ook actief is op het vlak van investment banking, deinen de resultaten meer mee op de economische cyclus dan die van Santander.

Digitale omschakeling

De energie die Deutsche Bank steekt in interne reorganisaties en kostenbesparingen, gebruiken branchegenoten voor de omslag naar online dienstverlening. Bij Santander is de digitale transformatie een van de drie strategische speerpunten, samen met klantloyaliteit en hoogstaande dienstverlening.

Op het vlak van innovatieve dienstverlening trekt het concern de aandacht met flinke investeringen in nieuwe fintech-partijen. De bank heeft daarvoor in 2014 al een speciale investeringsdivisie opgericht. Santander InnoVentures heeft sindsdien positie gekozen in circa 20 verschillende fintech-bedrijven. Daarmee is de bank marktleider in Europa.

De samenwerkingen beginnen zich nu ook te vertalen in nieuwe producten. Eerder dit jaar werd in Europa en de Verenigde Staten een betaal-app gelanceerd op basis van de blockchain-technologie van Ripple. Hoewel dit soort nieuwe diensten zich nog moet bewijzen, geeft een groei van het aantal digitale klanten met 24% naar 27,3 miljoen eind maart aan dat Santander in dit opzicht op de goede weg is.

Kostenfocus

Bij BNP Paribas ligt de nadruk in digitaal opzicht meer op het stroomlijnen van processen, als middel om kosten te verlagen, dan op het verbeteren van de klantervaring. Retail-banking is dan ook verantwoordelijk voor slechts een derde van de inkomsten. De Franse bank is sterk op het vlak van investment banking en internationale dienstverlening aan bedrijven.

Teneinde de digitale infrastructuur in elk segment te verbeteren, heeft BNP Paribas de technologie-investeringen vorig jaar verdubbeld naar €3 mrd. Dat moet vanaf 2020 kostenbesparingen van ten minste €2,7 mrd opleveren. In dit opzicht heeft de bank overigens wel wat te bewijzen. In het eerste kwartaal stegen de kosten bij alle divisies sneller dan de inkomsten. Bij de cijferpresentatie op 1 augustus wordt duidelijk of het al lukt om dit patroon te doorbreken. Branchegenoten Deutsche Bank en Santander komen een week eerder met resultaten naar buiten.

Conclusie

Beleggers die willen inspelen op een koersherstel van de Europese grootbanken, moeten er rekening mee houden dat hun geduld op de proef wordt gesteld. BNP Paribas heeft binnen dit segment de beste vooruitzichten. De focus op de retailmarkt in Europa is een voordeel, met het oog op de aantrekkende Europese economie. De investment bank profiteert van het goede klimaat op financiële markten. Door de kwetsbaarheid voor het onvoorspelbare politieke klimaat in Italië en het hoge kostenniveau heeft de waardering (k/w 8,8) echter weinig opwaarts potentieel. Het dividendrendement van 5,8% maakt het de moeite waard om een winstverbetering af te wachten. Het aandeel krijgt een houdadvies.

Santander (k/w 9,4) stond op ‘verkopen’, maar krijgt nu eveneens een houdadvies. Dit met het oog op het succes bij de digitale omschakeling, het meer defensieve karakter van de activiteiten en de teruggevallen beurskoers.

Deutsche Bank blijft op ‘verkopen’. De hogere kwartaalwinst is een mooie meevaller, maar beleggers moeten wachten met instappen totdat er duidelijk bewijs komt dat de bank erin slaagt om de structurele problemen aan te pakken.

Europese banken in 2018 BNP Paribas Deutsche Bank Santander
Inkomsten (t) €43,7 mrd €26,0 mrd €48,4 mrd
Nettowinst (t) €7,7 mrd €700 mln €6,6 mrd
Balanswaarde €1444 mrd €1475 mrd €1960 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles