Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 16 jul 2018 16:42

Bij Experian is goed niet goed genoeg

0 0 Leestijd ongeveer

Experian is het gebroken boekjaar goed begonnen, met een bijna dubbelcijferige inkomstenstijging. Beleggers zijn de laatste tijd echter al heel ruim vooruit gelopen op sterke groeicijfers.

De inkomsten van Experian zijn met 9% gegroeid in het eerste kwartaal van boekjaar 2018/2019. Wanneer het effect van valutaschommelingen buiten beschouwing blijft, komt die groei op 10% uit. De onderneming publiceerde geen precieze bedragen en herhaalde de prognose van een stevige onderliggende omzetgroei in het hele boekjaar. De financieel dienstverlener waarschuwde echter wel dat valutaeffecten meer impact hebben op de ebit dan aanvankelijk werd verwacht. In plaats van een winstdruk van 1 procentpunt, rekent het concern nu op circa 4 procentpunten.

Stagnerende thuismarkt

In regionaal opzicht sprongen Europa/Azië en de belangrijke Noord-Amerikaanse markt eruit, met een omzetgroei van ruim 10%. Op de Britse thuismarkt bleef die groei steken op 3%. Op divisieniveau trok de snelle groei (15%) van de afdeling die bedrijven helpt om betere financiële beslissingen te maken de aandacht. Bij de kernactiviteiten – het verstrekken van kredietinformatie aan banken, vastgoedbedrijven en andere partijen – kwam die stijging uit op 9%.

Op de Londense beurs werden de degelijke resultaten lauw ontvangen. De beurskoers daalde met bijna 1%. Met een koersstijging van ruim 20% in de afgelopen drie maanden waren beleggers al ruim vooruit gelopen op een goed kwartaal.

Waardering in de lift

Sinds eind oktober 2014 is de koers zelfs verdubbeld. In deze periode is de ebit echter stabiel gebleven, op circa $1,3 mrd. De stijging van de dollar ten opzichte van het pond met bijna 20% in de afgelopen vier jaar verklaart slechts voor een deel het verschil tussen de fors hogere beurskoers en de stagnerende winst. Het overige deel komt tot uitdrukking in een flinke stijging van de waardering. Het bedrijf verdient een premie op basis van de ijzersterke positie op een markt met hoge toetredingsdrempels, maar Experian wordt nu verhandeld voor maar liefst bijna 25 maal de verwachte winst. Hoewel het concern prima vooruitzichten heeft, vormt de huidige waardering geen gunstig instapniveau. Het koopadvies wordt verlaagd naar ‘houden’.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!