Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Jacqueline Hoefnagels, 14 jul 2018 09:00

Belegger van de week: Sjors Smeulders

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

Sjors Smeulders (25) werkt sinds twee jaar bij een groot accountancykantoor. Nu hij student-af is en wat meer te besteden heeft is hij gaan beleggen, in eerste instantie ter lering en vermaak.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik heb het beleggen niet van huis uit meekregen. Pas tijdens mijn studie Economie en Bedrijfskunde ben ik in aanraking gekomen met het bedrijfsleven en daardoor krijg je vanzelf interesse in de beurs. Ik heb ook wat vrienden die zijn gaan beleggen en daarover praten. Ik had het erover met mijn vader en stelde hem voor om samen wat te gaan doen. Dat vond hij een goed idee. Toen hebben we allebei wat geld op één rekening gezet en zijn we gewoon begonnen. Ik heb niet de druk om nu snel geld te verdienen en hou wat over omdat ik meer heb dan ik had als student. Vooralsnog doe ik het vooral om te leren en voor de lol. Maar als ik er over twintig jaar wat mee heb opgebouwd, is dat natuurlijk mooi meegenomen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik ben nog maar een halfjaartje bezig. Inmiddels doe ik het zelfs op twee manieren. Naast de aandelen die ik samen met mijn vader heb, beleg ik met drie vrienden in opties. We delen samen een rekening en een WhatsAppgroepje waarin we onze handel bespreken. Heel anders, maar ook erg leuk. Dit gaat dus wel over winst op de korte termijn, maar toch doen we het vooral voor de lol, met kleine bedragen, want we weten dat het risicovol is.’

Wat was uw grootste succes?

‘Omdat ik nog niet zo lang bezig ben, is daar nog weinig zinnigs over te zeggen. Toch is het leuk dat we met de eerste opties die we kochten met de vriendenclub 20% rendement hebben gemaakt in een week tijd. Ik kan mij er overigens niet op voorstaan dat daar diepgaande inzichten aan ten grondslag lagen. Het ging om een put-optie op AMG. Het aandeel was al een tijdje gestegen, dus we verwachtten simpelweg dat de koers wel een keer naar beneden zou gaan en op een gegeven moment begon Trump met zijn handelsoorlog. We hebben toen meteen opties genomen en dat bleek precies het goede moment te zijn geweest. De volgende dag ging het aandeel al onderuit.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Er is wel een aandeel dat een schuiver naar beneden heeft gemaakt. Het gaat om het eerste aandeel dat ik met mijn vader heb gekocht, General Electric. Toch zie ik dat niet als een teleurstelling. Mijn vader en ik beleggen voor de lange termijn en we gaan ervan uit dat het wel weer goedkomt. Bovendien keert het bedrijf dividend uit, ook belangrijk. We hebben het dus aangehouden.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Ik kijk elke dag drie, vier keer. Met de jongens kijk ik bijvoorbeeld elke dag bij de opening van de beurs. We halen alle vier onze informatie ergens anders vandaan, dus dat bespreken we dan per WhatsApp. Soms leidt dat tot handelen. We beleggen via DeGiro, en op die site is ook allerlei informatie te vinden. Ik lees ook wel wat in De Financiële Telegraaf en op IEX. Daarnaast zie ik op mijn werk veel jaarrekeningen.’

Wat is uw strategie?

‘Die is zoals gezegd dubbel: met mijn vader ga ik voor de lange termijn, met mijn vrienden ga ik voor de korte termijn, met geld dat we kunnen missen. Dat is echt spelen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘In het begin ergerde ik me vooral doordat ik teveel gefocust was op het kiezen van het juiste moment om in te stappen. Dan dacht ik dat het goede moment eindelijk daar was, en vervolgens steeg zo’n aandeel dan weer net 2% zodat je toch hoger instapte. Dat vond ik heel lastig. Inmiddels weet ik dat het daar niet om gaat. Als je gelooft in de strategie en het product van een bedrijf en je hebt de tijd, dan maakt die 1 of 2% verschil bij het instappen niet zo veel uit.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik weet dat aandelen die Warren Buffett koopt meteen stijgen, maar ik volg hem niet. Ik heb wel vrienden van wie ik denk dat ze verstand van zaken hebben.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Het gaat nu niet zo lekker, maar ik denk dat zoiets als de handelsoorlog alleen op korte termijn speelt. Ik denk dat het spierballentaal is van Trump en dat hij dit niet tot het gaatje gaat uitspelen. Over de huidige daling op de beurs praten we over drie jaar niet eens meer.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Ik heb wel een tip voor potentiële beleggers: begin gewoon. Je hoeft er niet rijk voor te zijn, en je hoeft er ook niet veel verstand van te hebben. Het is echt leuk om op de hoogte te zijn van wat er allemaal gebeurt. Ik kan het iedereen aanraden.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!