Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 13 jul 2018 11:30

Gedwongen afscheid Amerikaanse ETF’s in twee portefeuilles

0 0 Leestijd ongeveer

Onze ETF- en pensioenportefeuilles bevatten meerdere Amerikaanse ETF’s. Nieuwe Europese regels hebben de handel in deze ETF’s onmogelijk gemaakt, dus ze moeten worden vervangen. Wij stellen de alternatieven aan u voor.

Sinds begin dit jaar is in de EU nieuwe regelgeving van kracht onder de afkorting PRIIPS. Dat heeft tot gevolg dat beleggingsproducten waarvan de ‘essentiële beleggingsinformatie’ niet in het Nederlands is aangeleverd, niet meer bij banken en brokers te koop zijn. Dat geldt ook voor een groot aantal Amerikaanse ETF’s die in de ETF- en pensioenportefeuille van Beleggers Belangen zijn opgenomen. Aanhouden van deze ETF’s is nog wel mogelijk, maar nieuwe aankopen of herbeleggen niet meer. Deze ETF’s moeten dus worden vervangen.

Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Bij de zoektocht naar geschikte alternatieven voor onze Amerikaanse ETF’s liepen we tegen verschillende problemen aan. Zo is er soms geen enkel goed vergelijkbaar product te vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Vanguard REIT ETF uit de ETF-portefeuille en de VanEck Preferred Securities ex-Financials ETF uit de pensioenportefeuille. In andere gevallen is er wel een Europese variant op de markt, maar vormt die toch geen geschikt alternatief. Europese varianten van Amerikaanse ETF’s hebben namelijk vaak een lager beheerd vermogen, hogere kosten, slechtere verhandelbaarheid en een minder hoge dividendfrequentie. Voor de meeste van onze Amerikaanse ETF’s hebben we niettemin alternatieven gevonden. We lichten deze keuzes hieronder verder toe. De kerngegevens zijn in de tabel opgenomen.

ETF-portefeuille

Van de veertien posities in de ETF-portefeuille, bestaat de helft uit Amerikaanse ETF’s. Die hebben goed gerendeerd. Van de zes ETF’s met het hoogste rendement sinds de start, zijn er vijf Amerikaans. We zijn dan ook niet enthousiast dat we nu moeten overgaan naar UCITS-ETF’s, de Europese ETF-variant.

Verreweg de grootste positie in de portefeuille wordt ingenomen door de Vanguard Dividend Appreciation ETF. Deze ETF gaan we vervangen door de SPDR S&P US Dividend Aristocrats ETF. In deze ETF zitten aandelen van bedrijven die tenminste twintig jaar hun dividend hebben verhoogd. Daarmee is deze ETF wel net wat anders dan de Vanguard-ETF, want daar zitten bedrijven in die tenminste tien jaar lang hun dividend verhoogd hebben. Dat levert verschillen op. De grootste weging bij de Vanguard-ETF is voor Microsoft (4,3%). Dit aandeel zit er bij de SPDR-ETF niet eens in. De ‘jongere’ dividendaandelen loop je met deze nieuwe ETF mis. Ook is de SPDR-ETF duurder dan de Vanguard ETF (0,35% tegen 0,08%).

Ook de in de VS uitgegeven WisdomTree EM High Dividend ETF moet worden verkocht. Deze opkomende markten (EM) ETF wordt vervangen door de iShares EM Dividend ETF. Het belegd vermogen van de nieuwe ETF is niet bijzonder groot: slechts €314,6 mln. Dat heeft verschillende nadelen. Zo is er een kans dat als het belegd vermogen te klein wordt, de aanbieder besluit om te stoppen met de ETF. Verder is een ETF met een relatief laag beheerd vermogen vaak minder liquide. Maar de keuze uit Europese (UCITS) ETF’s die in dividendaandelen uit opkomende markten komen, was niet groot.

Bovendien willen we wel graag in deze categorie blijven beleggen. Het gewicht van de nieuwe aankoop in de portefeuille is niet groot. Het zal naar schatting 2,4% worden, gelijk aan dat van de WisdomTree-ETF. Een groot verschil tussen de beide EM-ETF’s is het gewicht dat Chinese aandelen krijgen. In de WisdomTree ETF hebben China en Hongkong samen een gewicht van 21,5%, voor de iShares ETF is dat maar 9,8%. Landen als Brazilië, Thailand en Maleisië hebben een groter gewicht in de i­Shares ETF, maar India ontbreekt helaas. Het kostenverschil tussen de oude en de nieuwe ETF is gelukkig klein.

Een andere WisdomTree-ETF die verdwijnt is de US Smallcap Dividend ETF. Daarvoor komt de iShares MSCI USA Smallcap ETF in de plaats. De spreiding van de iShares-ETF is veel groter. Er zitten ruim 1700 aandelen in, terwijl de WisdomTree ongeveer 700 aandelen telt. De concentratie bij de top-10 aandelen is bij de WisdomTree daardoor ook veel hoger. De iShares-ETF is helaas wel iets duurder dan de WisdomTree ETF.

De laatste ETF wissel is de iShares Silver Trust. Deze wordt vervangen door de ETFS Physical Silver ETF. Recent hebben we bij onze zilverpositie in de Koerswijzer precies dezelfde wissel gemaakt. De nieuwe ETF is een fractie goedkoper dan de oude, maar het belegde vermogen is wel een stuk kleiner. Drie ETF’s worden verkocht, maar niet vervangen: de Consumer Staples Select Sector SPDR, de PowerShares Buyback Achievers Portfolio en de Vanguard REIT ETF. Hiervoor hebben we geen geschikte alternatieven kunnen vinden. Dat is jammer, met name voor de PowerShares Buyback Achievers ETF en de Vanguard REIT ETF. Met het afscheid van de Consumer Staples Select Sector SPDR ETF hebben we minder moeite. Deze ETF wilden we na een tegenvallend rendement over 2018 toch al verkopen.

UitIn
ETF    ETFISINTER (in %)Belegd vermogen
Vanguard Dividend AppreciationSPDR S&P US Dividend AristocratsIE00B6YX5D400,35$2,3 mrd
WisdomTree EM High DividendiShares EM DividendIE00B652H9040,65$314,6 mln
WisdomTree US Smallcap DividendiShares MSCI USA SmallcapIE00B3VWM0980,43$658,3 mln
iShares Silver TrustETFS Physical SilverJE00B1VS33330,49$748,3 mln
PowerShares Buyback Achievers
Consumer Staples Select Sector SPDR
Vanguard Real Estate

Pensioenportefeuille

De pensioenportefeuille telt zeven Amerikaanse ETF’s. Voor drie daarvan zijn goede alternatieven te vinden. De iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF wordt vervangen door de iShares $ Corp Bond UCITS ETF. De kosten van deze ETF liggen slechts fractioneel hoger (0,20 tegen 0,15% voor de Amerikaanse ETF) en beide ETF’s volgen precies dezelfde index; klein nadeel van de Europese variant is dat het dividend niet iedere maand maar ieder kwartaal wordt uitgekeerd. De SPRD Gold Trust vervangen we door de iShares Physical Gold ETC. De iShares goud-ETF heeft een kleiner beheerd vermogen ($3,6 mrd, tegen $32,5 mrd voor de SPDR goud-ETF) maar de kosten liggen lager (0,25 tegen 0,40%).

De ProShares S&P500 Dividend Aristocrats ETF wisselen we in voor de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF. De kosten van beide ETF’s zijn gelijk (0,35%) en het verschil in beheerd vermogen is te overzien. Wel volgen deze twee ETF’s verschillende dividendindices. De ProShares-ETF belegt in een index van 40 aandelen uit de S&P500 Index die minimaal 25 jaar op rij het dividend hebben verhoogd. De SPDR-ETF belegt in een index van 110 aandelen afkomstig uit de S&P1500 Index die het dividend minimaal 20 jaar op rij hebben verhoogd. Met deze verschillen kunnen wij goed leven.
Iets moeizamer wordt het met de vervanging van de WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETF. Deze ETF zit ook in de ETF-portefeuille, en we kiezen met de iShares EM Dividend UCITS ETF dan ook voor dezelfde vervanger. Met uiteraard de kanttekeningen over het relatief gering beheerd vermogen die we hierboven hebben gemaakt.

Voor de resterende drie Amerikaanse ETF’s uit de pensioenportefeuille is vervanging problematischer. De VanEck Vectors Pre­ferred Securities ex Financials ETF wordt uit de portefeuille verwijderd, maar wegens gebrek aan geschikte alternatieven niet vervangen. Dat geldt helaas ook voor de iShares U.S. Preferred Stock ETF. Met de Invesco Preferred Shares ETF is er sinds september 2017 een mogelijk interessant alternatief op de markt. Het beheerd vermogen van deze ETF is echter nog wat aan de lage kant ($249 mln, tegen $16,8 mrd voor de iShares U.S. Preferred Stock ETF) en de verhandelbaarheid kan beter. We blijven de ontwikkelingen volgen, maar het is nu nog te vroeg om deze ETF in portefeuille te nemen.

Ook de vervanging van de Invesco (PowerShares) FTSE RAFI US 1000 ETF is niet eenvoudig. Met een weging van 7,7% is dit grootste positie in de pensioenportefeuille. Sinds november vorig jaar heeft aanbieder Invesco een Europese variant van de Amerikaanse ETF op de markt gebracht. Deze ETF volgt precies dezelfde index en heeft dezelfde kosten (0,39%). Het beheerd vermogen van de Europese variant is echter nog geen $300 mln, tegen $5,2 mrd voor de Amerikaanse variant. Ook hier geldt bovendien dat de verhandelbaarheid beter kan.

Omdat de weging van deze ETF in de portefeuille zo groot is, willen we in ieder geval een deel van de verkoopopbrengst opnieuw in Amerikaanse aandelen beleggen. We hebben gekozen voor het Dodge & Cox U.S. Stock Fund. Dit fonds, met relatief geringe kosten van 0,63%, belegt in kwalitatief goede maar ondergewaardeerde Amerikaanse aandelen. Dodge & Cox is bovendien een geduldige belegger. De omloopsnelheid van de aandelen in het fonds is bovengemiddeld laag en dat spreekt ons aan.
Alle genoemde mutaties in de ETF- en pensioenportefeuille worden uiterlijk op vrijdag 20 juli doorgevoerd. We zullen u zowel in het magazine als op onze website van alle wijzigingen op de hoogte houden.

UitIn
ETF    ETF/fondsISINTER
(in %)
Belegd vermogen
PowerShares FTSE RAFI US 1000Dodge & Cox U.S. Stock FundIE00B50MWL500,63$1,1 mrd
ProShares S&P500 AristocratsSPDR S&P U.S. Dividend AristocratsIE00B6YX5D400,35$2,3 mrd
iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate BondiShares $ Corp BondIE00328959420,2$5,4 mrd
WisdomTree EM High DividendiShares EM DividendIE00B652H9040,65$314,6 mln
SPRD Gold TrustiShares Physical GoldIE00B4ND36020,25$3,6 mrd
iShares U.S. Preferred Stock
VanEck Vectors Preferred Securities ex Financials

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!