Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
image description
Opinie Hein Praats, 12 jul 2018 11:00

Lagere groei eurozone geen reden voor paniek

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

De economie in de eurozone stagneerde in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht. Nog steeds blijven leidende indicatoren achter bij de hoogste niveaus van vorig jaar. Er  blijven echter mooie beleggingskansen bestaan.

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone vertraagde van 0,7% in het vierde kwartaal van vorig jaar tot 0,4% in het eerste kwartaal van dit jaar. De oorzaken hiervoor werden door veel mensen aanvankelijk gezocht in extreem koud weer en een aantal griepepidemieën. Maar nu dergelijke tijdelijke omstandigheden niet langer van toepassing zijn, laten leidende indicatoren als de IFO-index – die het Duitse ondernemersvertrouwen meet – nog altijd geen verbetering zien. De index daalde in juni tot 101,6, het laagste punt in een jaar tijd.

Minder export en import

Bij nader inzien werd de groeivertraging vooral veroorzaakt door een afname in de netto handelscijfers van de eurozone. Zowel de uitvoer als de invoer daalde in het eerste kwartaal, maar de exportdaling was groter. Vooral de verminderde export naar China en het Verenigd Koninkrijk droeg bij aan de vertraging van de exportgroei en dus de vertraging van de bbp-groei. In het vierde kwartaal van 2017 zorgden hoge exportcijfers juist nog voor een positief handelsresultaat.

Bovendien hangen er nog diverse donkere wolken boven Europa. De onderhandelingen over uittreding van het VK uit de EU lopen ronduit stroef. Eerder deze week stapten de Engelse Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson zelfs op. In Duitsland is het vertrouwen tussen de coalitiepartijen CDU en CSU ernstig aangetast door de vluchtelingencrisis en in Italië is het verre van duidelijk wat de beleidsplannen van de nieuwe, populistische regering zijn. Bovendien raakt de zich in rap tempo ontwikkelende handelsoorlog de hele wereld, Europa incluis.

Lichtpuntjes

Maar er zijn ook lichtpuntjes. Zo zorgt de euro, die de laatste maanden wat is verzwakt, voor een betere exportpositie van Europese bedrijven. Daarnaast kan de huidige krapte op de arbeidsmarkt leiden tot stijgende lonen, als gevolg waarvan de particuliere consumptie zou kunnen toenemen. Mocht dat inderdaad gebeurden, dan zou het de toch al groeiende binnenlandse vraag in de eurozone ten goede komen. Bovendien zit in Europa meer rek, omdat het vergeleken met de Verenigde Staten veel vroeger in de cyclus zit. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, liet onlangs weten dat hij de rente tot het najaar van 2019 ongewijzigd zal laten. Dat zou onder meer kunnen leiden tot een toename in bedrijfsinvesteringen. En dat de monetaire teugels in de eurozone slechts heel geleidelijk zullen worden aangetrokken, is ook goed nieuws voor Europese aandelenbeleggers.

Hoewel de beleggingsomstandigheden uitdagender zijn geworden, zijn Europese aandelen over het algemeen aantrekkelijk geprijsd. Ook nemen de bedrijfswinsten toe en worden de dividenden gemiddeld elk jaar hoger. Met name techaandelen, financials en infrastructuur- en energiebedrijven lijken goede papieren te hebben. In de Europese IT-sector groeide de winst per aandeel de laatste jaren sterker dan in algemene Europese aandelenindices. Vanuit waarderingsoogpunt kunnen bankaandelen interessant zijn. Ook de infrastructuursector biedt goede kansen. De branche blijft vaak gevrijwaard van averse economische omstandigheden doordat op zijn producten niet snel wordt beknibbeld. Oliebedrijven, en de daaraan verbonden dienstverleners, profiteren van de stijgende olieprijs. Verder zouden beleggers kunnen kijken naar opkomend Europa waar de gemiddelde rendementen 4,5% hoger liggen dan in de ontwikkelde Europese economieën.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!