Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Opinie Karel Mercx, 12 jul 13:59

Defensieve portefeuille: Sanofi poetst verliezen weg

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen

De daling van de opkomende-markten-ETF vormde afgelopen week aanleiding om bij te kopen. Verder blijft de grote kaspositie onaangetast – totdat zich mooie koopkansen voordoen uiteraard.

De defensieve portefeuille profiteerde van de koersdalingen van de afgelopen week door op 28 juni de positie in Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF (EUR) met ISIN IE00B3VVMM84 uit te breiden. De positie had een weging van 7,1%, en dat is nu 12,1%. Sinds aankoop staat de koers 3% hoger, op $49,56. Dit jaar verliest de positie echter wel 6,51%. Op basis van de waardering, gemeten volgens de Shiller k/w, verwachten wij in de komende tien jaar een gemiddeld rendement van 5 tot 9%. Mocht deze ETF duidelijk onder de $48,11 zakken, dan kopen we weer bij. De kaspositie van 47,3% willen we pas inzetten als de verwachte rendementen bovengemiddeld zijn. De belangrijkste doelstelling van de defensieve portefeuille is immers het beschermen van kapitaal.

Sanofi stijgt

Sanofi was de opvallendste beweger van de afgelopen maanden. Sinds eind maart staat het rendement op 20,12%. Het aandeel heeft het eerdere verlies over 2018 daarmee goedgemaakt. Andere grote farmaceutische aandelen in de defensieve portefeuille hebben het aanzienlijk moeilijker in 2018. Roche staat inclusief dividend 8,71% lager en Novartis 7,23%. Er is niet echt een reden te geven voor de relatief goede prestaties van Sanofi. Waarschijnlijk is de oorzaak dat de waardering veel lager is dan bij andere farmaceutische aandelen omdat er weinig nieuwe producten in de pijplijn zitten. Wij beleggen in het aandeel omdat het spotgoedkoop is.

De defensieve portefeuille is in 2018 0,2% opgelopen, tot een totale waarde van €1.323.723,39.

+32,37%, 9 november 2010 – 10 juli 2018

Techfondsen zijn top
Microsoft (+22,32%), Apple (+15,25%) en Cisco (+14,66%) zijn dit jaar de drie best presterende aandelen in de defensieve portefeuille. Sinds opname hebben deze aandelen respectievelijk voor 380, 102 en 47% rendement opgeleverd. De XLK, de benchmark-ETF voor de Amerikaanse technologiesector, heeft de koers-winstverhouding in de afgelopen twee jaar echter niet verder zien stijgen dan van 21 naar 23. De reden dat de k/w niet verder stijgt, ondanks de grote koersstijgingen, is dat Amerikaanse technologiebedrijven geld verdienen als water, waardoor de waardering van deze bedrijven nauwelijks oploopt. Wij houden daarom deze drie winnaars stevig vast. Mochten Amerikaanse technologieaandelen een keer hard dalen, dan kopen wij deze bij – net als de aandelen in de opkomende markten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles